Blog
Henüz Yorum Yok

Fissür örtücü uygulaması diş çürümesini önlemek amacıyla, azı dişlerde yer alan girinti ve oyukların dolgu malzemesiyle kapandığı işleme denir. Burada kullanılan dolgu malzemesi, girinti ve oluklara hızlı şekilde yapışarak diş minesi üzerinde koruyucu kalkan meydana getirir. Aynı zamanda diş aşısı olarak da bilinen yöntem sayesinde, diş çürümesi oluşabilir.

Diş çürükleri günümüzde birçok kişide yaşanan sorunlar arasındadır. Dişlerde bulunan plak, diş minesine yapışarak aşındırmaya neden olur. Böylece diş savunmasız hale gelerek, çürükler oluşmaya başlar. Her ne kadar ağız ve diş sağlığına dikkat etmek şart olsa da tüm önlemlere rağmen, diş yapısı ya da tüketilen besinlerden dolayı çürükler meydana gelebilir.

Eğer bir şey ısırınca ağrı varsa, dişin üzerinde kahverengi, siyah benzeri oluşumlar varsa çürük belirtisini gösterir. Sorunun ilerlemesi için kısa sürede diş hekimine gitmek şarttır. Ardından inceleme sonucunda uygun görülürse, fissür örtücü uygulaması yapılabilir.

Fissür Örtücü Nasıl Uygulanır?

Fissür çürüğü tedavisi basit ve ağrısız bir yöntemdir. Azı dişlerine uygulanmakta olup birkaç dakika gibi kısa bir süre gerektirir. Bu nedenle pratik bir yapısı vardır. Aşama aşama tedavi şu şekilde gerçekleştirilir;

  1. Tedavi yapılacak alandaki diş iyice temizlenir. Ardından da kurulama yapılır.
  2. Dişlerin çiğneyici yüzeylerine asit solüsyonu sürülür.
  3. Dolgu maddesi kullanılarak dişlerin girintili bölümleri doldurulur.
  4. Malzemenin sertleşmesi için beklenir.

Böylece tüm işlemler de sonuçlandırılır. Ancak bazı durumlarda dolgunun kurumasını hızlandırmak için özel ışıktan yararlanılabilir.

Fissür Örtücü Kimlere Uygulanır?

Diş çürükleri günümüzde en çok şikayet edilen sorunlar arasındadır. Bunun için çözüm olabilecek birçok yöntem mevcut olup fissür örtücü de bunlar arasındadır. Özellikle çürükleri önlemek için tercih edilmektedir.

Bu özelliği nedeniyle fissür örtücü uygulaması kimlere uygulanır, birçok kişi tarafından sorulan konular arasındadır. Bu işlem genellikle çocuklara uygulanmaktadır. 6 ile 14 yaş arasındaki çocuklarda çürük oluşma riski fazla olduğu için genellikle burada tercih edilir.

Bunun yanı sıra azı dişlerinde çürük yahut dolgu olmayan yetişkin bireylerde de bu yöntemden yararlanılabilir.

Fissür Örtücü Hangi Avantajlara Sahiptir?

Fissür Örtücü Nasıl Uygulanır

Diş çürükleri hızlı bir şekilde müdahale edilmezse ciddi ağız ve diş sorunlarına yol açabilmektedir. Ancak çürüklerin oluşma aşaması çocuklar tarafından fark edilemeyebilir. Aynı şekilde ebeveynler de çocuklarında oluşan çürükleri anlamayabilir.

İlgili Link: Diş Dolgusu Sonrası Bunlara Dikkat Edin

Bunun yanı sıra yetişkinler de dişlerinde çürük oluşumunu kolaylıkla gözden kaçırabilir. Bu gibi durumları önlemek için fissür örtücü büyük bir fırsat sunar. Zira fissür örtücü ne işe yarar, temel olarak dişlerin çürümesini engelleyen bir yöntemdir.

Bu işlemler 10 yıl gibi uzun bir süre dayanıklılık sahibidir. Böylece çürüklerden endişe etmeden, uzun süre kullanmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra gıda kalıntılarının dişe girmesi, bakterilerin üremesi de böylece engellenebilir.

Fissür Örtücü Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fissür örtücü uygulaması dişlerin çürümeye karşı korunmasını hedefler. Ancak kişilerin uygulama ardından ağız ve diş sağlığına dikkat etmemesi, bir süre sonra dişlerin renk değiştirmesine ya da çürüklere yine de sebep olabilir.

Zira bu uygulama tek başına çürükleri durdurmak için yeterli olmaz. Yemek yedikten ya da su harici bir sıvı tükettikten sonra dişleri fırçalamak bu nedenle oldukça önemlidir. İdeal olan minimum 2 kere, önerilen her yemekten sonra dişleri fırçalamaktır. Ayrıca gargara ve diş ipi de şarttır.

Dişlerin düzenli fırçalanması, çürüklere yine de engel olmayabilir. Ancak fissür örtücü uygulaması ile birleştirildiğinde bu konuda daha iyi çözümler almanız mümkündür.

Fissür Örtücü Yaparken Anestezi Uygulanır Mı?

Ağız ve diş problemlerinde uygulanan tedavilerde, ağrı ve acı olmaması için anestezi uygulanmaktadır. Ancak fissür örtücü uygulaması gerek işlem sırasında gerekse sonrasında ağrıya yahut acıya neden olmaz. Bu bakımdan anesteziye gerek bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra komplikasyon olmadıı için, küçük yaştaki çocuklara uygulanması da mümkündür. İlgili Link: Flap Operasyonu

01 Şub, 2022

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Dişleri saran diş etinin diş kökünü ve dişleri açığa çıkması sonucunda diş eti çekilmesi meydana gelir. Diş etinin çekilmesi cepler ve boşluklar oluşturur. Hem sağlık hem estetik açıdan diş eti… Devamını Oku
23 Haz, 2022

Flap Operasyonu

Diş ve diş etlerinin çevresinde oluşan sert ve yumuşak dokular rahatsızlığa neden olabilir. Tıp dünyasında diş eti hastalığı veya periodontal hastalık olarak bilinen bu tür sorunların tedavisi, günümüz tıp dünyasının gelişmesiyle mümkün… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir