Hemen her yaşta insanın başına gelebilen bir durum olan gömülü diş komplikasyonu normal zamanında çıkması gerek dişin çene kemiği içinde kalması ve tam çıkmaması durumudur. Böyle bir durumda dişler normal konumunu alamaz. Ağız sağlığını tehdit etmeye başlar. Bunun yanında diğer dişlere de zarar vermeye başlayabilir. Gömülü diş komplikasyonu en sık 20’lik dişler çıkarken görülmektedir. Ayrıca köpek dişlerinin de çene kemiği içinde kaldığı ve ortodonti tedavisine ihtiyaç duyduğu durumlar görülebilmektedir. 20’lik dişin aksine köpek dişlerinde doğan bu durum erken dönemde keşfedilirse bu dişler normal konumlarına gelmeye zorlanabilmektedir.

Gömülü 20’lik Diş Nedir?

Gömülü 20’lik diş nedir? Her zaman için ağız ve diş sağlığı önemlidir. Fakat maalesef genel olarak ağız ve diş sağlığına pek önem verilmez. Özelliklede yaş ilerledikçe ağız ve diş sağlığı ile daha az ilgilenilir oluyor. Ama bazı diş sorunları yetişkin yaşlarda büyük sorunları teşkil edebilir. Yetişkinlerde görülen genel ağız ve diş sağlığı sorunlarından biriside gömülü halinde olan 20’li diş sorunu oluyor.

Genel olarak gömülü halinde olan 20’lik diş hemen anlaşılmaz. Geç anlaşılmasından dolayı ağız için de gömülü 20’lik diş daha büyük bir sorun haline geliyor. Süt dişlerin çocuk yaşlarda dökülmesi ile genellikle de diş sorunların sonladığı düşünülür. Fakat 20’lik dişin çıkma süreci çoğu zaman unutulur. Ağız ve diş sağlığının temelleri için 20’lik dişin sağlığı önemlidir. Gömülü halinde olan 20’lik diş sorunlarının en kısa sürede çözülmesi gerekir.

20’lik dişlerin gömülü halinde olması durumlarında yanlarında dişler zarar görebilir. Bu tarz durumlarda gömülü 2o’lik dişin yanlarında dişlerde ağrı ya da çürük gibi sorunlar daha sık yaşanmaktadır. Özelliklede komşu dişlerin kökleri gömülü olan 20’lik diş oldukça etkiler. Dişlerin hem estetik yapısını hem de genel sağlık yapısını gömülü 20’lik olumsuz olarak etkiler. Bu yüzden de gömülü halinde olan 20’lik dişlerin kontrolleri uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Gerekli durumlarda gömülü 20’lik dişin çekilmesi gerekebilir.

Gömülü 20’lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Diş problemleri arasında en zorlu diyebileceğimiz sorunlardan biri olan gömülü diş komplikasyonları iki ayrı şekilde görülmektedir. Tam gömülü dişler diğer adıyla kemik retansiyonlu dişler ağız içinde görülmemektedir. Üzerinde diş eti olabilir. Bu dişler konumuna göre ağrıya ya da herhangi probleme neden olmadan uzun süre varlıklarını koruyabilirler. Yarı gömülü ya da diğer adıyla mukoza retasyonlu dişler ise ağız sağlığını tehdit etme durumları olduğundan dolayı dikkatli yaklaşılması gereken dişlerdendir. Diğer dişlerin konumlarını tehdit edebildiği gibi apse, enfeksiyon, çürük gibi sorunlara da neden olabilir.

Gömülü Diş Çeşitleri

Genel olarak gömülü olan 20’lik dişin netleşmesinden sonra hemen tedavi süreci başlar. Özel olarak ilgilenilmesi gereken gömülü 20’lik diş gereklidir. Tedavi süreci içerisinde mutlaka uzman tavsiyeleri yerine getirilmesi gerekir. Pek çok gömülü 20’lik diş tedavi süreçlerinde dişin çekilmesi işlemi uygulanır. Bu yüzden de günümüzde sıklıkla gömülü olan 20’lik dişin çekilmesi sonrası süreçler merak edilir. Gömülü olan 20’lik dişlerin çekilmesi işlemleri çoğu zaman zorlu bir süreci kapsar. Diş çekimi sonrası daha az sorunların yaşanması için alınması gereken önlemlere dikkat edilir.

Genel olarak gömülü halindeki 20’lik dişin çekilmesi işlemlerinde sonra farklı durumlar yaşanabilir. Bu durumlardan birisi de ağrı oluyor. 20’lik dişin çekilmesi sonrası yaşanan ağrıya bazen hasta dayanamayabiliyor. Uzman diş hekimlerinden bu süreç içerisinde hasta destek almak ister. Gömülü halinde olan 20’lik dişin çekilmesi işlemlerinden sonra genellikle 2 günlük bir ağrı süreci yaşanır.

Gömülü halinde olan 20’lik dişin çekilmesinden sonra çoğu zaman hastalarda 10 gün kadar diş bölgesinde sızı oluyor. Fakat önemli olan diş çekimi sonrası ilk iki günü atlatabilmektedir. Özelliklede yemek yeme alışkanları bu 10 günlük süre içerisinde biraz değişmesi gerekebilir. Çok sıcak ya da çok soğuk besin tüketimlerinden bu süreç içerisinde uzak durulması gerekir. Diş çekimi sonrası süreç için uzman diş hekimlerinden süreci kapsayan tavsiyelerin alınmasına dikkat edilmesi gerekir.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü diş sorununun varlığı an sıkıcıdır. Bundan dolayıdır ki gömülü diş belirtileri ortaya çıktığında bu tür sorunların giderilmesine yönelik olarak adımların atılması gerekmektedir. Genel olarak bakıldığında gömülü olan dişin belirtileri şunlardır;
– 20’lik olan dişin genelde çıkması gereken dönemde çıkmaması
– O bölge çevresinde ara sıra ağrı durumlarının yaşanması
– 20’lik diş bölgesi ve çevresinde sızı hissinin sıklıkla yaşanması
– Sürekli halinde 20’lik diş çevresinde şişlik türünün yer alması
– Diş bölgesi ve çevresinde enfeksiyon durumların sürekli olarak yaşanması
– 20’lik dişin çevresindeki dişlerde baskı uygulamasının hissedilmesi
– Gömülü 20’lik diş çevresinde hassasiyetlerin sıklıkla yaşanması

gömülü diş tedavisi nasıl yapılır

Gömülü Diş Çekilmezse Ne Olur?

Özellikle 20’lik dişler çenelerin kavis bölgelerinde çıkmaya başlar ama zamanla gelişimi durur. Üzeri et ile kaplanarak bulunduğu bölgeyi tehdit etmeye başlar. Birçok insan diş ameliyatlarından korktuğundan dolayı bu şekilde ki bir dişle hayatlarına devam etmeye çalışır. Ama bu dişlerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve ağız sağlığına zarar vermeye başladığı noktada çekilmesi elzemdir. Aksi taktirde diğer dişlerin yapısını zorlamaya başlar. Oluşan boşluklarda biriken yemek artıkları dişlerin çürümesine sebebiyet verir. Diş etleri de gömülü olan dişlerden payını alır. Şişme ve apse oluşumları gömülü diş komplikasyonlarında sıkça görülür.

Gömülü Dişler Çene Yapısına Zarar Verir mi?

Birçok insan için sorun teşkil eden gömülü dişlerin çeneye olan zararları en çok merak edilen konulardan birisidir. Bu konuda uzman hekimlerin belirttiği eğer gömülü dişler kendiliğinden yada ortodonti tedavileriyle diğer dişleri tehdit etmeden olmaları gereken konuma getirilebilirse çene yapısına bir zarar vermez. Ama belirli aralıklarla gelişiminin izlenmesi şarttır. Fakat diş çürümeye başlamış, tedavilere cevap vermeyen bir seyir izliyorsa bu durum çene yapısında da olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu nedenle hızlıca ağızdan uzaklaştırılması şarttır.

Gömülü Diş Operasyonu Ne Kadar Sürer

Günümüzde modern ekipmanların diş tedavilerinde kullanılmaya başlamasıyla beraber gömülü diş operasyonları da oldukça kolaylaşmıştır. Gömülü dişin yerinden alınması yaklaşık 1 saat civarında sürmektedir. Bazı durumlarda dişin kökü ilk operasyonda alınamaya bildiğinden ve kökün çıkarılması için kemikte bir delik açılması gerekeceğinden diş kökü içinde ayrı bir operasyon gerekebilmektedir. Bu operasyonda genel veya lokal anestezi kullanılabilmektedir. Genel anestezi ile yapılan operasyonlarda bu sürece hastanın ayılma süreci de eklenmektedir.  Doktorlar ağır olmayan operasyonlarda lokal anestezinin yeterli olduğunu söylemektedir.

Gömülü Diş Operasyonu Zor mu?

Uzman doktorların elinde nispeten kolay geçen bir operasyon olan gömülü diş operasyonları gömülü dişin durumuna gör zorlayıcı olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki bu süreçte hem kemiğin hem de damağın ayrı iyileşme dönemleri bulunmaktadır. İyileşme süreci 3 gün ila 7 gün arasında sürebilmektedir. Süreç içinde operasyondan sonra ağrı olabilmektedir. Bazı hastalarda operasyon sonrası kanamalarda görülebilmektedir. Dişin kemiğin içine ne kadar gömülü olduğu yada gömülü dişin nasıl çıktığına göre operasyon sonrası implant, tel kullanımı gibi zarar gören dişleri düzeltmeye ve ağız içi sorunlarını gidermeye yönelik ekstra tedavilerde yapılması gerekebilir.

Operasyon Sonrası Ağrı Olur mu?

Gömülü dişin alınmasının ardından ağrı sıklıkla görülen bir durumdur. Ağrılar yaklaşık 3 haftaya kadar sürebilir. Bu nedenle genelde diş hekimleri hastalarına 18 saatte bir alacakları güçlü ağrı kesiciler önerebilmektedir. Zaman zaman buz kompresi yapmakta şişme ve ağrılara iyi gelmektedir. Yine ağrı şiddetinin azalması içinde hekimler tarafından bazı tavsiyeler vermektedirler. Bunların başında iyileşme süreci boyunca çekim yapılan bölgeye temastan kaçınmak gelmektedir. Ayrıca sigara kullanan hastalardan 24 boyunca sigara kullanmamaları da istenmektedir. Çok sıcak yada çok soğuk yiyecek ve içecekler kullanmamakta tavsiyeler arasındadır.

Gömülü Diş Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Gelişimini sürdürmediği için diş etinin altında ve diş kemiğinin altında kalmış olan dişlere gömülü diş denir. 20’lik olarak tanımlanan dişler hatta köpek ve küçük azı dişleri de gömülü diş olabilir. Bu tür diş sorunları can sıkıcı olduğundan bir an önce bu tür sorunların giderilmesi gerekmektedir. Ortodontik tedavi sonrasında tedavi edilen gömülü dişler, operasyonlarla alınmaktadır. Bu tür operasyonlar sonrasında birtakım komplikasyonların gelişmemesi ve tedavi sürecinin olumsuz etkilenmemesi için dikkat edilmesi gerekmektedir.

Gömülü Diş Ameliyatı

Peki, gömülü diş ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte detaylar!
* İlk 24 saatlik sürede ağız çalkama sularından uzak durun
* Uzun bir süre boyunca gazlı içeceklerle sigaradan uzak kalın
* Sıcak ve soğuk içecekler zarar vereceğinden bir süre içilmemelidir
* En az birkaç saatlik süre içerisinde ameliyat bölgesi oynatılmamalıdır
* İlk 12 ile 18 saat süresince onar dakikalık aralarla dışarında buz uygulaması yapılabilir
İltihapların oluşmasını engellemek için ikinci günde tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz
* Operasyondan sonraki birkaç günlük süre içerisinde doğrudan yutabileceğiniz yiyecekleri tüketin
* Herhangi bir şekilde kanama oluşursa ya da ateş çıkması vs durumlarında diş hekiminize başvurun

Görüldüğü üzere gömülü iş ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken pek çok farklı kriter bulunmaktadır. Burada dişinizdeki yara iyileştikten sonra dişlerinizi fırçalamaya daha fazla özen göstermelisiniz. Ancak diş fırçalarken de ameliyatlı bölgeyi fırçalarken dikkat etmelisiniz. Ayrıca operasyondan sonraki ilk ayın sonunda ve 4. Ayda kontrol amaçlı olarak diş hekiminize başvurarak gerekli kontrolleri yaptırmalısınız. Böylece operasyon sonrasında olası olumsuzlukların önüne geçmek konusunda etkili kazanımlara sahip olursunuz.

Gömülü Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyonu yapacak olan doktorun oldukça önemli olduğu gömülü diş operasyonları öncelikle röntgen çekimiyle başlar. Operasyonu gerçekleştirecek olan doktor sürecin nasıl işleyeceğini belirler ve hastayla durumu paylaşır. Hastanın da bu operasyonla ilgili kaygıları olduğundan doğru şekilde bilgilendirmek ve operasyonda hangi anestezi çeşidinin kullanılacağına birlikte karar vermek oldukça önemlidir. Ardından operasyon süreci gelir gömülü dişin alınması için diş eti ayrılır ve duruma göre parça parça duruma göreyse bir bütün halinde diş yerinden alınır. Bazı durumlarda ise kemiğin içine pencere açılarak diş kökü alınır. Pansuman yapılarak operasyon tamamlanmış olur.

Gömülü Diş Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı ayrıntılara dikkat edilmezse iyileşme süreci uzayabilen ve komplikasyonlar gelişebilen gömülü diş operasyonunun ardından doktorun verdiği tavsiyelere uymak iyileşme sürecinin daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Öncelikle dikiş atılmış bölgeye dikişler alınana kadar diş fırçası, kürdan gibi tahriş edebilecek şeyler sürülmemelidir. İlk gün yüksek bir yastıkla geç saatlerde uyulması tavsiye edilmektedir. Mümkün olduğunca yara bölgesine baskı yapmamak gerekmektedir. Bu nedenle ilk günlerde yumuşak şeyler tüketilmesi tavsiye edilmektedir.