Kompozit dolgunun sızlaması gibi durumlar sıkça rastlanan konulardır. Bunun en büyük nedeni, kişilerin gerekli konulara dikkat etmemesidir. Dolayısıyla diş hekiminizin belirttiği noktalara dikkat etmeniz gerekir.
Bu açıdan anestezi yapılmışsa, bunun etkisi geçmeden önce bir şey yenmemesi tavsiye edilmemektedir. Zira aksi durumda uyuşukluk yanak ısırması, diş kırılması, dudak zararı gibi haller yaşanabilir. Ancak kompozit dolgu malzemesi kullanışmışsa, dolgu ardından kısa bir süre sonra yemek yenebilir. Zira sertlik zaman içinde değişmez.
Bunun yanı sıra diş yapıştırma gibi durumlarda, yapıştırıcı madde sertleşene kadar 1-2 saat süresince yemek yenmemesi talep edilebilir. İlk dönem sıcak ve soğuk yiyip içmemek de diş hassasiyeti için önemlidir.
Bunlara ek olarak diş dolgu yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler arasında doktorunuz steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar verebilir. Bunlar da gerektiği gibi kullanılmalıdır. Yemek yerken dolgunun yapıldığı yerle değil diğer tarafla çiğnemeniz, asit özelliğine sahip yiyecek ve içecekleri tüketmemeniz de önerilir.
Diş Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Dolgu yapıldıktan sonra ağrı olur mu? Diş dolgusu yapılması ardından bir takım yan etkiler görülebilmektedir. Bunlardan biri ısırma esnasında görülen ağrımadır. Burada bilinmesi gereken bir nokta, tedavi ardından ilgili dişin bir süre hassas olmasının normal olduğudur. Bu zamanla geçen bir yapıya sahiptir.
Ancak geçmeden devam eden bir ağrı bulunuyorsa ya da yermek yerken acı hissediliyorsa diş hekimine gidilmelidir. Bunun yanı sıra alerjik reaksiyonlar da oluşabilir. Eğer işlem yapılan dişin etrafında döküntü, ekstra kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar bulunuyorsa alerjik reaksiyonlar anlamına gelebilir.
Buna müdahale etmeden önce alanında uzman bir doktora danışmanız ve yardım almanız tavsiye edilmektedir.
Dolgulu Diş Sızlaması Nedenleri
Dolgulu dişlerde sızlama kişilerin hayatını olumsuz etkiler. Böylece işte ve akademik hayatta performans kayıpları yaşanabilir. Dolayısıyla dolgulu dişiniz varsa ve sızlıyorsa, kısa sürede uzman bir diş hekimine giderek muayene ve tedavi olmanız şarttır.
Sızlayan dolgu dış nedenleri her hastada farklılık gösterebilir. Ancak ana hatları ile şu şekilde olduğu görülmektedir;
- Dolgunun yüksek yapılması
- Hastanın dolgu materyaline karşı alerjisi olması
- Dolgunun başarılı bir şekilde yapılmaması
- Dolgunun tutmaması, açılması ve hava alması
- Dişte olan çürüğün tam olarak temizlenmemesi
- Temizleme sırasında kullanılan cihazın susuz çalıştırılması ve bu nedenle aşırı ısı meydana gelmesi
Dolgulu diş ağrıları gece ya da gündüz, günün herhangi bir saatinde ağrıyabilir. Evde uygulanabilecek yöntemler ağrıyı hafifletebilecek olsa da kalıcı şekilde çözmeyecek, enfeksiyon oluşmasına engel olmayacaktır.
Bu nedenle dolgulu dişim ağrıyor diyorsanız, kısa süre içerisinde uzman bir diş hekimine muayene olmanız önerilmektedir.
Dolgulu Diş Neden Ağrır?
Dolgulu diş neden ağrır sorusuna cevap olarak birçok sebep gösterilebilir. Dişlerde kırılma, oyulma ve hasar sonrasında hekiminiz size dolguyu önerebilir. Bu doğal olarak en güvenilir tedavi yöntemidir. Ancak dolgu yaptırdıktan sonra dişlerde görülen ağrılar başka bir soruna yol açabilir. Diş dolgusu dişin aldığı hasara göre karar verilir ve uygulanır.
İlgili Link: İmplant
Genelde oyuk türü hasarlarda diş dolgusundan sonra ağrı görülmüştür. Bunun sebebi dişin çürüyen kısmının derinliği olarak tanımlanır. Bu derinlik ne kadar büyükse sinirler o kadar hassas olurlar. Hassasiyete bağlı ağrı gerçekleşir ve genelde 1 haftaya kadar sürebilir. Ancak bu ağrılar sürekli olarak devam ediyorsa diş dolgusunun uygulanmasında bir yanlış işlem yapılmış olabilir. Bu durumda aksatmadan diş hekiminiz ile görüşmeniz diğer şikâyetlerin önüne geçecektir.
Dolgulu Diş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?
Dolgulu diş ağrısı herkesin korkulu rüyasıdır. Zira yaşamdan alınan performanstan ciddi bir düşmeye neden olur. Zevkle ve sevilerek yapılan aktivitelerden, diş ağrısı nedeniyle eski verim alınmayabilir. Dolayısıyla dolgu yaptırmışsanız, ağrıların ilk başta nasıl önüne geçileceği de bilinmelidir.
Bu konuda önerilenler oldukça fazla olsa da bir kısmı aşağıda olduğu gibi gösterilebilir;
- Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak kalınmalıdır.
- Kabuklu ve çok sert yiyecekler, mümkün olduğu kadar dolgulu dişe temas etmemelidir.
- Florür içeren diş macunundan yararlanılmalıdır.
- Dolgu yapılan diş, yabancı maddeyle temas etmemelidir.
- Belirli aralıklar ile kontrole gidilmelidir.
- Ağız ve diş bakımı günlük bir şekilde yapılmalıdır.
Bunların yanı sıra dolgulu diş ağrısı için doktor kontrolleri unutulmamalıdır. Evde de bir takım yöntemler kullanılabilecek olsa da dikkatli olunması gerekir. Zira alerjiniz olan bir madde ile ağrınıza çözüm bulmaya çalışmak, yeni komplikasyonlara neden olacaktır. Zira dolgu ağrımadan önce buna sebep olan neden tespit edilirse, daha başlamadan çözülmesi böylece mümkün hale gelir.
Dolgu işlemlerinde amaç, diş kaybının önlenmesi ve diş ağrılarına da bir son getirilmesidir. Dolayısıyla tedavi işlemleri sırasında, dişte ağrıya neden olan sinirler alınmaktadır. Tedavinin öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar, hekiminiz tarafından size aktarılacaktır.
İlgili Link: Eklem Plağı
Dolayısıyla sızlayan dolgu diş gibi durumları tecrübe etmemek istiyorsanız, diş hekimi tarafından belirtilen noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanı sıra alanında uzman olan diş doktorlarını tercih ederseniz daha başarılı sonuçlar alabilir, böylece ağrının yaşanma riskini azaltabilirsiniz.
Dolgulu Diş Çürürse Ne Olur?
Dolgulu diş neden ağrır sorusuna cevap verdikten sonra bu başlığa da değinebiliriz. Dolgu yapılan diş aslında daha dikkatli olmamız gereken diş türüdür. Çünkü tedavi görmüş dişlerde daha fazla hassasiyet olabilir. Özellikle dişe yapılan dolgu zamanla deforme olabilir. Bu durumda içeriye sızan şeker gibi maddeler içten bir çürüme başlatabilir. Bu çürüme tekrar bir ağrıya neden olabilir ve ilgilenilmediği takdirde dişi tamamen kaybetmenize yol açabilir.
Dolgulu dişler çürümez düşüncesi bu yüzden yanlıştır. Eğer yapılan dolgu dışarıdan yiyecek ve içecekleri dişinizin oyuk kısmına sızdırıyorsa yeni bir çürüğe sebebiyet verir. Bu çürük de ilerleyerek dişinizin tamamının tedavi edilemez hale gelmesine yol açması söz kousudur. Her tedavi isteyen sorunumuz da olduğu gibi erken müdahale her zaman kurtarır.
Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır?
Hatalı diş dolguları çok kolay anlaşılabilir. Bu durumda dolgulu diş neden ağrır sorusuna cevap bulunmuş olunur. Özellikle dolgu yaptırdıktan sonra yaşanan hassasiyet sorunu ve buna bağlı ağrılar dolgunun hatalı olduğunu bildiriyor olabilir. Özellikle soğuk ve sıcak içeceklerin tüketimi esnasında dolgulu dişte hassasiyet yaşanıyorsa dolgu hatalı yapılmış demektir. Dolgular çürük temizlendikten sonra diş içinde bulunan oyuğun doldurulması ile yapılır. Bu işlem dişinizin oyuk bölgesine dışarıdan maddelerin gelmesini ve yerleşmesini önlemektir. Ayrıca sinirlerinizi muhafaza altına alarak hassasiyet sorunu yaşamanızı engeller.
Ancak hatalı yapılan dolgular da yukarıda belirttiğimiz gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda diş hekiminize en kısa zamanda tekrar başvurmanız gerekir. Aksi halde hatalı dolgunuz sebebi ile dişinizin oyuk bölgesine yerleşen maddeler yeni bir çürüme başlatabilir. Bu gibi durumlarda dişinizin tamamen kaybı söz konusu olabilir.
Dolgudan Sonra Ağrı Olur Mu?
Dolgulu diş neden ağrır özelinde dolgudan sonra 1-2 gün süren bir ağrı yaşanabilir. Bu durum normaldir ve diş hekiminizden isteyeceğiniz bir ağrı kesici ile çözüm bulabilirsiniz. Ancak ağrıların süresinin uzaması halinde diş hekiminize tekrar başvurmalısınız. Hatalı diş dolgularında bu ağrı günlerce uzayabilir ve yaşam kalitenizi düşürebilir. Hatalı yapılan dolgu işlemlerinde geçen her gün dişinize verilen bir zarar olarak karşınıza çıkar. Bu yüzden bu gibi durumları ihmal etmemelisiniz.Dolgulu diş neden ağrır sorusuna cevap bulmak için en güvenilir yöntem bu konuda uzman bir diş hekimine başvurmaktır.