Dişleri saran diş etinin diş kökünü ve dişleri açığa çıkması sonucunda diş eti çekilmesi meydana gelir. Diş etinin çekilmesi cepler ve boşluklar oluşturur. Hem sağlık hem estetik açıdan diş eti çekilmesi tedavisi için bir uzmana görünmek gerekmektedir.
Diş etinin çekilmesi tedavisi, etkilenen bölgenin derinlemesine bir şekilde temizlenmesi ile yapılır. Bu tedavi için mutlaka uzman bir diş doktoruna görünmek gerekmektedir.
Diş eti çizgisinin altında dişlerde ve köklerin yüzeyinde bulunan plak ve tartarların temizlenmesi sonucunda tedavi süreci başlatılır. Tartar ve plaktan temizlenen kök alanı, bakterilerin burada tutunmaması için düzgünleştirilir. Gerek görülmesi durumunda da antibiyotik ile desteklenerek, tedavi süreci tamamlanır. Antibiyotik olası bir bakteri durumuna karşı önlem olarak verilmektedir.
Diş etinin çekilmesi sorunu yani periodontitis; şayet gelişmiş bir halde değilse cerrahi olmayan tedaviler devreye girmektedir. Bu tür sorunların tedavisinde invazif prosedürleri daha az uygulanmaktadır. Bu da tedavi sürecinin daha kısa bir zaman diliminde tamamlanmasını mümkün kılmaktadır. Diş eti çekilmesi tedavisi gündeme geldiği zaman farklı ultrasonik cihazların devreye girdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Bununla birlikte farklı cihazların da bu tarz tedavilerde etkili bir seviyede kullanıldıkları bilinmektedir.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri
Elbette ki diş eti çekilmesi gündeme geldiği zaman karşımıza son derece can sıkan bir problem çıkar. Diş eti çekilmesi sorunun birtakım farklı diş rahatsızlıklarını da tetiklediği bilinmektedir. Burada diş eti sorunun etkili bir düzeyde tanısının yapılması şarttır. Tam da bu noktada diş eti çekilmesi belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak; beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Zira bu sayede diş eti çekilmesi sorunun isabetli bir şekilde tanısının konulması mümkün olmaktadır.
Diş etinin çekilmesindeki ilk belirti dişlerde oluşan hassasiyettir. Bunun dışında diş eti çekilmesinin belirtileri arasında kanama vardır. Normal zamanlarda bile kanayan diş eti, çekilmenin habercisi olabilir. Yiyecekleri tüketirken de kanamalar yaşanabilir. Elma veya armut gibi kabuklu ve sert yiyeceklerin tüketimi sırasında kanama görülürse bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Diş eti dişin kökünü kaplayan bir yapıdadır. Bu sebeple eğer dişlerde anormal bir uzunluk gözlemleniyorsa, diş eti çekilmesinden şüphe edilmesi gerekmektedir. Normalde ya da diş fırçalama sırasında gözlemlenen diş etlerindeki kızarıklık ya da şişkinlik diş eti çekilmesinin habercisi olabilmektedir. Diş eti çekilmesinin başlangıç aşamasında tedavi olmak, sürecin kısalmasını sağlamaktadır.
İlgili Link: Diş Çekimi Sonrası Ağrı Neden Olur?
Diş eti çekilmesi sorunun etkili bir düzeyde giderilmesi gündeme geldiği zaman gayet doğal olarak karşımıza birbirinden farklı teknik ve yöntemler çıkmaktadır. Özellikle son zamanlarda diş eti çekilmesi tedavisinde farklı teknik cihazların da devreye girdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Diş yüzeyinin kazınmasından tedavi sürecinin tamamlanmasına varıncaya her aşamanın hassas bir süreci beraberinde getirdiğini ifade edebiliriz.
Diş Etinin Çekilmesine Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Diş etini çekilmesi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bunlardan bir tanesi periodontal hastalıklardır. Bu hastalıklara bakteriler neden olmaktadır. Diş eti hastalıklarına yatkın olanlarda da genetik olarak diş eti çekilmesi sıklıkla gözlemlenebilir. En büyük nedenlerden bir tanesi de yanlış diş fırçalamadan kaynaklı olmaktadır. Sert bir fırçalama stili diş minesinin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu da diş etine doğrudan etki etmektedir.
Yetersiz olarak yapılan diş bakımı, diş eti taşlarının oluşmasına neden olur. Diş etine yapışan tartarlar dişlere zarar vermektedir. Bu da diş eti çekilmesini çok daha kolay bir hale getirir. Diş eti çekilmesi tedavisi ve diş taşı temizliği uzman bir diş doktoru tarafından yapılabilir. Hormonal olarak yaşanan değişimler de diş ve diş etlerinde farklı hassasiyetlerin oluşmasına neden olabilir.
Diş sıkmak ve diş gıcırdatmak, dişlere baskı uygulanması sonucunda zarar vermektedir. Bu da diş eti çekilmesine neden olur. Piercing gibi uygulamalarda bölgeye değen parçaların diş etini tahriş etmesi sonucu da diş eti çekilmesi gözlemlenebilmektedir.
Kimlerde Diş Eti Çekilmesi Gözlemlenir?
Diş eti çekilmesi her yaşta her kişide görülebilen bir durumdur. Fakat yine de diş eti çekilmesi riskli bir durumdur. Elbette ki her yaşta görülse de 65 yaşından büyük kişiler için risk taşımaktadır. Bu bütün bir diş etinin çekilmesi ya da tek bir dişte olmak üzere gözlemlenebilir. Tütün ürünleri kullanan herkeste mutlaka çekilme gözlemlenmektedir.
İlgili Link: Ağız Gargarası Nasıl Kullanılmalı?
Genetik faktörlere bağlı olarak da diş eti çekilmeleri sıklıkla gözlemlenebilir. Eğer ailede bu tip bir sorun varsa dikkatli olunması gerekmektedir. Kronik bir rahatsızlık olan diyabette diş eti çekilmesinde etkili bir faktördür. Ancak düzgün diş bakımı ve kontroller sayesinde kişiler diş eti çekilmesinin önüne rahatlıkla geçilebilmektedir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenebilir?
Tüm diş problemlerinin önüne geçmek için gerekli olan en temel durum diş bakımının düzenli ve yeterli şekilde yapılmasıdır. Diş eti çekilmesinin önüne geçmek için her gün diş fırçalama ve diş ipi kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca diş yapısına ve diş etine uygun bir fırça tercihi de bu konuda yararlı olacaktır.
Yılda iki kere gidilen diş kontrolleri oluşabilecek kötü durumların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme dişlerin çürümesini de diş etinin çekilmesini önler. Tütün ürünleri diş sağlığını olumsuz etkilediği için bırakılması gerekmektedir. Diş eti çekilmesi tedavisi için, iyi bir gözlem şarttır. Diş eti çekilmesinin belirtilerine bakılarak, erken tedavi olmak oldukça önemlidir.