Blog
Henüz Yorum Yok

Çok dolgu işlemi dişlerde meydana gelen çöplüklerde veya kırılmalara da uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Amalgam dolgu çürüklere yapılan müdahale dolguları içerisinde bulunmakta ve dolgu çeşitleri arasında en sık kullanılanlardan bir tanesi olmaktadır.

Genellikle genetik veya kişi kaynaklı nedenlere bağlı olarak dişlerde sana gelen çürükler veya kırılmalar kısa sürede tedavi edilmediği takdirde zamanla yenilen tüm besinler diş içerisine girerek diş kökü iltihabına neden olmaktadır.

Bu durumda diş kökü iltihabı görülmesi halinde diş kaybı ve şiddetli ağrılar meydana gelebilmekte buna bağlı olarak da kişilerin rutin hayatı ciddi oranda sekteye uğramaktadır.

Bu durumda diş çürükleri veya diş kırıkları için uygulanan dolgu yöntemi birçok farklı formda uygulanmakta ve kullanılan malzemelere göre çeşitlilik göstermektedir.

Amalgam dolgu gümüş dolgu olarak da bilinmekte ancak dolgu malzemesi gümüş olduğu için bu isimle anılmakta değil renginden dolayı bu isimle anılmaktadır.

Amalgam dolgu civa ve metal malzemeler birleştirilerek meydana getirilen bir dolgu çeşididir. Oldukça dayanıklı dolardan bir tanesi olan amalgam dolgu genellikle en çok arka dişlerde problem görüldüğünde uygulanmaktadır.

Normal şartlarda civanın insan sağlığı için zehirleyici etkisi olduğu bilinmekte ve bu da birçok kişiyi amalgam dolgu yaptırmaya tereddütle yaklaşmasına neden olmaktadır. Ancak amalgam dolgu içerisinde yer alan civa veya diğer metaller insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkide bulunmamaktadır.

Amalgam dolgu sadece içerisinde kullanılan metallere alerjisi olan kişilere yan etkide bulunabilmekte bunun dışında herhangi bir etkiye sebep olmamaktadır.

Amalgam dolgu ömrü oldukça uzun olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra amalgam dolgunun fazlasıyla tercih edilme nedenleri ekonomik olması, zararsız olması, uygulama süresinin kısa olması ve dayanıklı olmasına bağlıdır.

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam Dolgu Nedir

Amalgam dolgu 150 yıldan fazla diş çürümelerinde kullanılan dolgu çeşitlerinden bir tanesidir. İçerisinde cıva ve birtakım metaller bulundurması nedeniyle halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen bu dolgunun yarısı cıva, %22’lik kısmı gümüş, % 14’lük kısmı kalay ve % 8’lik kısmı bakırdan oluşmaktadır.

Dolgu çeşitleri içerisinde en kolay uygulanabilen ve en ekonomik olan dolgu çeşidi amalgam dolgu olmaktadır. Birçok alanda olumlu özelliklere sahip olsa da özellikle estetik görünüm açısından en büyük dezavantajı diş ile uyumlu bir renkte olmamasıdır.

Amalgam Dolgu Değiştirme Nedenleri Nelerdir?

Diğer tüm duygularda olduğu gibi amalgam dolguda da zamanla aşınma veya yıpranma meydana gelebilmekte ve buna bağlı olarak dolgu da düşme ya da kırılma görülebilmektedir.

Genellikle diş çürüklerini de kullanılan bu dolgu diş çürümesini önlemede de bazı durumlarda diş çürümesi ilerlemekte ve bu da dolgunun deforme olmasına neden olmaktadır.

Özellikle amalgam dolgular da kırılma veya çatlama meydana geldiğinde mutlaka bir an önce ağızdan sökülmesi gerekmektedir. Çünkü normal şartlarda içerisindeki civa veya metaller ağız ile temas etmemekte ancak kırılma veya çatlama meydana geldiğinde içerisindeki civa ve metaller doğrudan ağız ile temas etmektedir.

Bu durumda ise zehirlenmeler görülebileceği için mutlaka bir an önce müdahale edilmesi gerekmektedir.

Amalgam dolgu değiştirme nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • Dolguda çatlamalar varsa
  • Dolgunun bütünlüğü bozulduysa
  • Hasta renginden dolayı dolguyu değiştirmek istiyorsa
  • Dolgu kırıldıysa
  • Dolgu yapılan dişte çürümeler yaşandıysa

Bu durumların meydana gelmesi halinde amalgam dolgu sökümü yapılarak yeni dolgu uygulaması yapılmaktadır.

Amalgam Dolgu İşlemi

Amalgam Dolgu İşlemi

Amalgam dolgu işlemi genellikle diş çürükleri görülen hastalara uygulanmakta olan bir dolgu çeşididir. Amalgam dolgu işlemi yapıldıktan sonra dolgu yapılan bölgenin en az 1 saat kadar kullanılmaması ve bu süreçte bir şey tüketilmemesi gerekmektedir.

Aynı zamanda amalgam dolgu yaptırmış olan kişilerin 4 saat kadar sigara tüketimi de yapmaması oldukça önemlidir.

İşlemden sonraki ilk 24 saat boyunca kesinlikle sert gıda tüketimi yapılmaması ve 24 saatten sonra polisaj işlemi için hastanın ikinci bir seans yaptırması gerekmektedir.

Bu seansta kullanım sonrasında herhangi bir problem olup olmadığı tespit edilmekte ve dolgu üzerine herhangi bir düzenleme işleminin yapılıp yapılmayacağı karar verilmektedir.

İşlemden kısa bir süre sonra sıcak veya soğuk besinlere karşı hassasiyet meydana gelebilmekte ancak bu hassasiyet zamanla kendi kendine ortadan kalkmaktadır.

Amalgam Dolgu Hamilelikte Yaptırılabilir Mi?

Çürük veya dişlerde kırılma meydana gelen hamile hastalar sık sık amalgam dolgu hamilelikte yaptırılabilir mi? Sorusunu sormaktadır. Bu durumda hamile olan kişilerin veya çocukların kesinlikle amalgam dolgusu yaptırmamaları gerekmektedir.

Özellikle sağlığı olumsuz etkilemesinin yanı sıra amalgam dolgu çeşitleri diş rengi ile uyumsuz bir görüntüye neden olduğu için de birçok kişi tarafından yaptırılmak istenmeyebilmektedir. Ancak amalgam dolgular estetik olarak iyi görmeseler de alanında uzman diş doktorları tarafından uygulandığında 20 yıl kadar dayanıklılık gösterebilmektedirler.

Amalgam Dolgu Fiyatları

Amalgam dolgu fiyatları güncel olarak değişiklik gösterebilmekte aynı zamanda dolgu işlemini gerçekleştirecek olan kliniğe veya doktora göre de farklılık gösterebilmektedir.

11 Nis, 2022

Porselen Diş Kaplama

Porselen diş kaplama uygulamaları  son zamanların gözde uygulamaları arasında yer almaktadır. Porselen diş kaplama, dişlerinizin görünümünden memnun olmadığınızda başvuracağınız etkili çözümlerden biridir. Uzun süreçli bir işlem gerektirdiği gibi fiyatlar değişkendir. Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir