Diş ve diş etlerinin çevresinde oluşan sert ve yumuşak dokular rahatsızlığa neden olabilir. Tıp dünyasında diş eti hastalığı veya periodontal hastalık olarak bilinen bu tür sorunların tedavisi, günümüz tıp dünyasının gelişmesiyle mümkün olmuştur.
Diş eti kaldırma ameliyatı olan flap ameliyatı her yaşa uygulanabilir. Toplumda yaygın bir kronik hastalık olarak bilinen dişeti hastalığı çocukları, ergenleri, yetişkinleri ve yaşlıları etkiler.
Ancak bu hastalıkların çoğu ağrıya neden olmaz, bu nedenle hastaların bunu fark etmesi zordur. İlerleyen aşamalarda hastalık daha çok kendini göstermeye başlar. Karşılaşılan sorunları gidermek için flap cerrahisi uygulandıktan sonra hastanın ağız hijyenine daha fazla dikkat etmesi gerekir. Diş eti cerrahisinde en önemli başarı faktörlerinden biri hastanın ağız bakımının düzenli yönetimidir.
Flap Operasyonu Neden Yapılır?
Bu operasyonun temel amacı diş etlerinde oluşan cepleri ortadan kaldırmak veya en aza indirmektir. Ceplere erişmek için diş eti dokusunda flap benzeri bir kesi yapılır. Bu insizyondan hastalıklı doku çıkarılarak kök, derinlemesine temizlik için açığa çıkarılır. Plak, tartar ve diğer istenmeyen tabaka oluşumları giderildikten sonra kapak kapatılır ve alan mühürlenir. Ardından hızlı olacak olan iyileşme süreci harekete geçer. Periodontal bağların ve kemik dokusunun inflamatuar kaybı, flap manipülasyonu ile restorasyon için başka bir hedeftir. Bu amaca ulaşmak için, kemik aşılama veya büyüme indükleyici kimyasallar gibi teknolojik olarak gelişmiş yöntemler de dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanılır.
Flap Operasyonu Nasıl Yapılır?
Ağırlıklı olarak genel anestezi altında yapılan flap lifting ameliyatı bazı durumlarda hastaya kas gevşetici şurup veya anksiyolitik verilerek lokal anestezi altında da yapılır. Flap ameliyatı için genel anestezi de mümkündür. Anesteziden sonra diş etini dişten ayırmak için küçük bir kesi yapılır. Daha önce kesi küçük bir kanat şeklinde olduğunu söyledi. Dış diş eti dokusu, bağ dokusuna, kemik dokusuna ve diş köklerine erişmek için geriye doğru bükülür. İlk aşama tamamlandıktan sonra iltihaplı diş eti dokusu temizlenir.
Hastalıklı diş eti dokusunun çıkarılması ve köklerin temizlenmesinden sonra gerekirse bölgeye antibiyotik tedavisi de yapılır. Kemik hasarı varsa lezyon greft materyali ile çıkarılmalıdır. Gerekli tedavi önlemleri alındıktan sonra kesi kapatılır ve flap oluşturulması tamamlanır. Alanında uzman bir çene cerrahı tarafından yapılan cerrahi çıkarmanın başarı oranı oldukça yüksektir. Aynı zamanda flap cerrahisi periodontal hastalık ve iltihaplanma için en yaygın kullanılan ve etkili yöntemlerden biridir.
Flap Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar
Ameliyattan sonra soğuk kompres uygulamalı, sıcak banyoları sınırlandırmalı, egzersiz yapmalı, sert ve sıcak yiyecekler yemelisiniz. Hastanın işine devam etmesinde bir sakınca yoktur. Bir hafta sonra dikişler nazikçe alınır ve bakım önerileri verilir. Cerrahi teknikler farklıdır, ancak amaç aynıdır. Minimum tahribat, minimum kozmetik kusur, maksimum şişlik azalması, maksimum temizlik ile bu hedefi uzun vadede hasta işbirliği ile koruyan bir tedavidir. Bu güne kadar binlerce hasta üzerinde başarı ile uygulanmaktadır. Güvenilir ellerde tecrübe ile sağlığınıza en kısa sürede ulaşabilirsiniz. Diş sağlığı diğer organlara da zarar vermemesi için son derece önemlidir. Sadece doğru deneyim, bilgi ve ekipman gerektirir.
Flap Ameliyatı Maliyeti Nedir?
Flap ameliyatının maliyeti de uygulanacak diş sayısı, iltihabın boyutu, hastanın diş ve diş eti yapısına göre değişir. Kliniklerde alanında uzman periodontal cerrahlar tarafından gerçekleştirilen flap cerrahisinin ücretleri farklılık göstermektedir. Diş eti hastalığınız olduğunu düşünüyor ve flap ameliyatına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir diş doktoru ile iletişime geçerek flap ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
İlgili Link: Sedasyon Nedir?