Zirkonyum diş kaplama, porselen veya seramik malzemelerden üretilen, parlak ve son derece dayanıklı bir maddedir. Zirkonyum diş kaplama beyaz malzemeden meydana gelir. Ayrıca zirkonyumda metal bulunmaz. Son yıllarda sıklıkla tercih edilmesinin nedenleri arasında, dayanıklı olması ve kişilerin estetik beklentilerini çok iyi karşılamasıdır.
Zirkonyum Nedir?
Zirkonyumun atom numarası ile madde özelliklerinde metal gurubu yer alır. Fakat metal olarak geri renk olarak düşünülmesin, beyaz renktedir. Hem estetik açıdan rengi dişler ile uyumlu hem de metalin sağlamlığını barındırır. Günümüzde diş hekimliğinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Metal destekli kaplamalara göre, zirkonyum diş kaplamalarının birçok avantajı vardır. Bunların başında estetik beklentilerin karşılanması ve dayanıklılığıdır. Hem doğal dişlere çok yakın bir görüntü verir hem de ışık geçirgenliği çok iyidir. Özellikle gülüş tasarımı ve diş estetiğinde istenilen sonuçları verdiği için sık tercih edilirler. Hastanın ölçüleri alınır ve bu ölülere göre üç boyutlu tarayıcılar yardımı ile dijital bilgiler elde edilir.
Kişinin doğal dişlerine en yakın renk seçenekleri ve ışığı geçirme özelliği bulunan zirkonyumlar, blok dijital verilere göre üretilirler ve özel tasarlanmış fırınlarda işlem görerek hazırlanırlar. Zirkonyum diş kaplama uygulamasından alınacak sonuç, zirkonyumun çeşidi ve kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Tedavinin başından sonuna kadar hekim ve laboratuvar sürekli iletişim halinde olurlar. Diğer metal destekli porselenler ile kıyaslandığında çok daha fazla kişilere avantaj sunarlar. Fiyatları ise türüne göre değişebilirken, uygulandığı klinikte fiyat konusuna belirleyici olmaktadır. TDB rehber fiyatlarına bakarak ortalama bir fiyat öğrenmek münkündür.
Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Neler?
- İlk önce çıkan özelliği ışık geçirgenliğinin tatmin edici olmasıdır,
- Beklenen estetik görünümü sağlarlar,
- Gerekli olursa, kaplanacak olan dişin rengi tamamen maskelenerek zirkonyum renginde olabilir,
- Özellikle metal alerjisi olanlar rahatlıkla kullanabilir,
- Ağız içi yapısı ile tam uyumludur. Diş ve ağız içine herhangi bir zarar vermezler,
- Parlak ve pürüzsüz yapıdadırlar,
- Metal destekli olanlara göre daha ince yapıda yapıştırabildikleri için, dişlere yapılacak işlemler minimuma iner,
- Eğer ortodontik tedavilerde çapraşık diş tedavisi yapılıyorsa, estetik açıdan kullanılabilirler ve çok iyi sonuçlar alınabilir,
- Zirkonyum uygulamaları bir günde tamamlanabilir. Fakat estetik amaçlı çalışmalarda bir haftaya kadar bu süre uzayabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Zararları Var mı?
Özellikle çok fazla yan yana diş kayıpları varsa tercih edilmezler. Metal destekli kaplamalar ile karşılaştırıldığında fiyatları daha fazladır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
- Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde veya diş hekimi kliniğinde işlemler yürütülür,
- Kaplama işlemi sırasında hastanın herhangi bir acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır,
- Hangi dişlere işlemler yapılacaksa, o dişler küçültülmektedir. Ardından ölçüler alınır,
- Küçültme işlemine giren dişlerde hassasiyet oluşacağı için, kalıcı kaplamalar gelene kadar geçici dişler yapıştırılır,
- Kişiye en uygun diş rengine hekim ile birlikte karar verilir,
- Ölçüsü alınan dişler laboratuvarda ortalama 5 günde hazırlanır. Ardından geçici olanlar çıkartılarak kalıcı olanlar hekim tarafından dişlere yapıştırılır,
- İşlem bitimden sonra belli aralıklar ile hasta kontrole çağırarak tedavinin takibi sağlanır.
Zirkonyum Kaplamada Ne Kadar Diş Kesilir?
Kaplama yapılacak dişe göre aşındırma yani kesme işleminin boyutu değişmektedir. Aynı dişer üzerinden gidersek, porselen lamineler için uygulanan kesime göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ancak metal destekli olanlar ile kıyaslandığında aşındırma daha azdır. Tedaviden beklenen sonuçlar, ne kadar kesim olacağını belirlemekle birlikte, tedavi planı da etkilidir.
Zirkonyumlar Ağızda Kötü Koku Bırakır mı?
Uzman ve tecrübeli bir hekim tarafından doğru biçimde yapılan zirkonyum kaplamaların ağızda koku yapması mümkün değil. Ancak kişilerin ağız ve diş bakımlarını düzenli yapmaları gerekmekte. Ağız hijyenine dikkat etmeyenlerde ağız kokusu zaten olacaktır.
Zirkonyum Kaplamaların Renklerinde Değişimler Olur mu?
Zirkonyumun özellikleri arasında pürüzsüz, saydam ve parlak olması olduğunda, herhangi bir renklenme söz konusu değildir. Beslenme sırasında besinler yüzeylerine yapışacak fakat fırçalandığında hemen çıkacaklardır. Çay, kahve ve sigara gibi renklendirme yapan etkenlerde de fırçalama olduğu sürece renklenme olmaz. Renkleme olmasın isteniyorsa kesinlikle ağız ve diş bakımı düzenli yapılmalıdır. Ancak sadece renklenme olmasın diye fırçalamak doğru olmaz. Bu sadece bir motivasyon kaynağı olarak kalmalıdır. Ağız ve diş sağlığının devamı için yapılmalıdır.
Zirkonyum Kaplamaların Ömrü Ne Kadar?
Ağız içi sürekli değişen bir yapı olduğu için ve ağız içi tedavileri sabit kaldığından net bir süre vererek şu kadar ömrü var demek yanlış olur. Diş ve ağız bakımına dikkat edenler uzun yıllarsa sorunsuz kullanacaklardır. Ayrıca zirkonyum zaten dayanıklı bir malzeme olduğunda hiç diş ve ağız bakımını yapmayanlarda dahi birkaç yıl dayanabilmektedir.
Zirkonyum Diş Nedir, Kimlere Uygulanır?
Diş sağlığı ve diş tedavileri herkes için önemli olan ve herkes için farklı şekilde uygulanabilen yöntemlere sahiptir. Günümüzde en çok yapılan diş tedavi işlemlerinin başında kaplama gelmektedir ve zirkonyum bu noktada oldukça özel bir malzeme olmaktadır. Zirkonyum diş nedir, kimlere uygulanır? Zirkonyum insan yapısına son derece uyumlu olan aynı zamanda da metal kadar sert olan bir malzemedir.
Diş etleri ile herhangi bir ekstra işlem olmadan birleşmesi sayesinde de son derece popüler bir kullanıma sahip olmaktadır. Dişler için uygulanacak olan kaplama işlemlerinde ağız ve diş etleri ile olan uyumların önemi son derece fazla olmaktadır. Diş hekimleri tarafından kullanımı son derece yaygın olmaktadır. Dişini kaplatmak isteyen kişilerin hepsi için zirkonyum kaplama yöntemleri kullanılabilmektedir. Bu noktada en önemli unsur ise doğal dişin durumu ile alakalı olmaktadır.
Zirkonyum diş kaplamanın yapıldığı dişin ömrü de direkt olarak kaplamanın ömrünü belirlediği için bu kapsamda diş hekiminize danışmanız oldukça önemli olmaktadır. Diş hekimleri ile görüşerek kendiniz için mümkün olan en iyi tedavi yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Zirkonyum dişlerin hasta konforu açısından başarılı bir şekilde uygulanıyor olması bu tarz dişlerin sıklıkla tercih edilmesini de mümkün kılmaktadır.
Zirkonyum Dişler Neden Tercih Edilir?
Diş kaplama malzemelerinden biri olan zirkonyum en çok tercih edilen malzemelerin de başında gelmektedir. Peki, neden bu kadar fazla tercih edilmektedir? Zirkonyumun doğal görünümü beyaz renkli olmaktadır. Bu sayede dişlerde doğal görünümün kaplamalar ile en iyi şekilde yakalanması amacı ile kullanılmaktadır.
Zirkonyum harici kullanılan kaplamaların yapısı gereği çok daha mat veya opak bir görünüm kazanılmaktadır. Bu tarz bir görünüm ise doğallıktan daha uzak bir diş yapısının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu bağlamda estetik olarak çok daha uyumlu ve doğal gözükmesi için zirkonyum öncelikli tercih sebebidir. Aynı zamanda zirkonyum diğer kullanılan metal gibi kaplama malzemelerine göre de eşit dayanıklılığa sahiptir. Bu sayede doğal görünümün yanı sıra benzer dayanıklılığı bulunan malzemenin de yoğun olarak tercih edilmesi oldukça doğal olmaktadır. Kaplama aynı zamanda doğal renginin beyaz olması sebebi ile dışarıdan ekstra bir işleme gerek duymadan uygulanmayı sağlamaktadır. Uzun süreli kullanımlarda da renk değişiminin görülmemesi zirkonyumu öncelikli tercihlerden biri yapmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında Zirkonyum dişler, estetik görünüm noktasında her zaman profesyonel çözümler ortaya koymaktadır. Bundan dolayı da söz konusu uygulamanın sıklıkla tercih edildiğini ifade etmek de mümkün olmaktadır.