Blog
Henüz Yorum Yok

Tükürük bezi şişmesi ve tükürük bezi iltihabı nedenleri nelerdir? Tükürük bezi iltihabına sialadenit de denir. Parotis bezlerinizin birinde veya birkaçında ağrı, kızarıklık ve şişmeye neden olan bir durumdur. Bu tür iltihaplanma genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Tükürük bezi iltihabı dinlenme, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve ılık tuzlu su ağız gargaraları ile tedavi edilebilir. Birkaç gün sonra enfeksiyon geçmezse, ek tedavi seçenekleri için bir doktora görünmeniz gerekebilir. Tükürük bezi iltihabı gündeme geldiği zaman mutlaka ciddiye alınması gereken bir süreç de karşımıza çıkmaktadır. Zira bu tür sorunla giderilmezse beklenmedik sıkıntılara da neden olabilmektedir.

Tükürük Bezi İltihabı Belirtileri

Tükürük bezleri virüs ve bakterilerle enfekte olabilir. Virüsler arasında kabakulak en sık nedendir ve özellikle çocuklarda ve özellikle parotis bezlerinde görülür. İltihaplı tükürük bezlerinde hızla gelişen ağrılı şişlik ve kızarıklık gözlendi. Tükürük bezlerinin viral iltihabının tedavisinde ağrı kesiciler ve iltihap önleyici ilaçlar kullanılır. Antibiyotikler ayrıca bakterilerin neden olduğu iltihaplarda da kullanılır. Hastalara bol su içmeleri tavsiye edilir. Sıklıkla tekrarlayan ve tükürük bezlerinde kalıcı hasara neden olan kronik inflamasyon durumlarında tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Tükürük Bezi İltihabının Belirtileri Nelerdir
Tükürük Bezi İltihabının Belirtileri

Tükürük Bezi Şişmesi Nedir?

Tükürük taşlarının tükürük kanallarını tıkaması sonrasında tükürük bezlerinde ortaya çıkanı şişmeye tükürük bezi şişmesi denir. Tükürük bezleri ağızda bulunan küçük bezlerdir. Başlıca tükürük bezleri parotis, submandibular ve sublingual bezlerdir. Diğer minör tükürük bezleri ağız boyunca dağılmıştır. Bu bezler, yiyecekleri parçalamaya ve ağzı nemli tutmaya yardımcı olan bir sıvı olan tükürük üretirler. Tükürük bezi iltihabı, sialadenit olarak da bilinmektedir. Bu durum, tükürük bezlerinizden biri veya daha fazlası iltihaplandığında ortaya çıkmaktadır.

Tükürük Bezi İltihabı Neden Olur?

Günümüz itibariyle pek çok farklı nedenden dolayı karşımıza tükürük bezi iltihabı çıkmaktadır. Esasında enfeksiyonlar tükürük bezi iltihabının en yaygın nedenidir. Bütün bu bilgiler ışığında günümüz koşullarında sıklıkla karşımıza çıkmaya başlayan tükürük bezi iltihabı yüzünüzde, boynunuzda veya boğazınızda ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Aşağıda sıraladığımız nedenler tükürük bezi iltihabı nedenleri arasında yer almaktadır;

  • Enfeksiyonlar
  • Glandüler tüberküloz
  • İlaçlara alerjik reaksiyon
  • Ameliyat sırasında tükürük bezinin yaralanması
  • Sjögren sendromu veya romatoid artrit gibi kronik otoimmün bozukluklar

Tükürük bezi iltihabı, tükürük bezlerinin ağrı ve şişmeye neden olan küçük bir enfeksiyonudur. En yaygın neden parotis bezinde tıkalı bir kanaldır. Ancak diğer nedenler arasında virüs veya bakteri enfeksiyonları, otoimmün hastalıklar ve kanser bulunmaktadır. Bundan dolayıdır ki bir şekilde tükürük bezi iltihabı sorunu gelişmişse mutlaka zamanında tedavisini yaptırmakta fayda vardır.

Tükürük Bezi İltihabı Neden Olur Hakkında Detaylar
Tükürük Bezi İltihabı Neden Olur

Tükürük Bezi İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Tükürük bezleri enfekte olduğunda hasta uzun süre kendini iyi hissetmeyecektir. Genellikle aynı gün, kişi ağrı veya yüksek vücut ısısı, özellikle tükürük bezlerinin iltihaplanması gibi semptomlara sahip olmaya başlar. Bu belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir. Çünkü tükürük, ağızdaki asitliği azaltmaya yardımcı olan mineraller içerir. Bu mineraller diş minesinin aşınmasını önleyerek ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. Tükürük kaygan bir yapıya sahip olduğu için çiğneme sırasında yiyecekleri yağlayarak yemeyi kolaylaştırır. Çünkü bu yağlama, yemek borusundan mideye yiyeceklerin hareketini kolaylaştırır. Yiyeceklerin daha erken sindirilmesine yardımcı olan enzimler içeren tükürük, aynı zamanda yiyeceklerin tatlandırılmasında da önemli bir salgıdır.

Genel olarak tükürük bezi iltihabı gündeme geldiği zaman oldukça belirgin belirtilerin karşımıza çıktığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Günümüz koşullarında tükürük bezi iltihabının belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak da mümkün olmaktadır:

  • Etkilenen bölgede şişme ve hassasiyet
  • Yanağınızda kanalın dilinize bağlandığı yerin yakınında kırmızı, şişmiş bir alan
  • Yüzünüzün önünde veya yanında birkaç günden haftalara kadar sürebilen ağrı
  • Bu bezler iltihaplandığında daha az tükürük üretildiği için ağzınızda kuruluk hissedebilirsiniz

Tükürük bezleri, tükürük üreten ve ağızda bulunan bir grup bezdir. Bir çift üst çenede ve bir çift alt çenede olmak üzere üç çift büyük tükürük bezi vardır. Üçüncü çift, ağzın arkasında, dilin altında ve arkasındadır. Her bez farklı bir amaç için tükürük üretmektedir. Bu bezlerde iltihap sorununun ortaya çıkması, can sıkıcı çene eklemi sorunları şikayetlerini beraberinde getirmektedir.

Tükürük Bezi İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Tükürük bezi iltihabı, diğer birçok hastalık gibi çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Semptomlar tüm hastalarda eşit şiddette ortaya çıkmayabileceğinden, tüm semptomların görülmesi beklenmemelidir. Bazı hastalar sadece birkaç semptom yaşayabilir. En sık görülen semptomlar;

  • Yanak veya çene altında şişlik ve ağrı 
  • Ağıza tiksindirici mide akıntısı
  • Artan vücut ısısı
  • Gün boyu üşüme ve yorgunluk
  • Ağrı Baş ağrısı ve kas ağrıları
  • Eklem ağrıları
  • İştah azalması
  • Zorluk ağzınızı açma veya yiyecekleri çiğneme

Bu belirtiler hemen bir çene cerrahı tarafından düşünülmeli ve görülmelidir. Çünkü belirtiler ciddiye alınmadığı takdirde kısa süre içerisinde yüzün her iki tarafında da şiddetli şişlikler oluşabilmekte ve tükürük bezi iltihabı belirtileri şiddetlenerek hastanın günlük aktivitelerini etkileyebilmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhisin çok önemli olduğunu ve tedavi süresini belirleyen faktörlerden biri haline gelmiştir.

Tükürük Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tükürük bezlerinin kanallarında bulunan birkaç milimetre çapında, düzgün yüzeyli taşlar, bol sıvı aspire edilerek herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden atılabilir ve taşın bulunduğu tükürük bezine masaj yapılır.  Tükürük bezi iltihabı teşhisi konulan hastalarda bez şişmesi, aktif bir enfeksiyona bağlı ağrı, ateş, ağızda iltihabi akıntı, tükürük bezlerinin üzerinde deride kızarıklık, ağrı vb. semptomların olması durumunda hepsi uygun antibiyotikler, ağrı kesiciler, ödem azaltıcı ilaçlar ve bol su.

Akut enfeksiyonların tedavisi masaj ve masaj uygulamaları ile gerçekleştirilmelidir. Enfeksiyon belirtileri çözüldükten sonra, taşların boyutu, sayısı ve yeri ile tükürük bezlerinin ve tükürük kanallarının durumu ultrasonla değerlendirilmelidir.

Tükürük Bezi İltihabı Tedavisi Nedir
Tükürük Bezi İltihabı Tedavisi

Tükürük Bezi İltihabı Tedavisi

Tükürük bezi şişme sorununuz varsa, doktorunuz tıbbi öykü alacak ve fizik muayene yapacaktır. Son zamanlarda ağzınızdaki herhangi bir hastalık veya yaralanma hakkında size soru sorulabilir. Doktorunuz ayrıca gerekirse ek testler önerebilir. Ayrıntılı bir bir öykü, ağız da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerindeki mevcut veya geçmiş enfeksiyonlarla ilgili soruları içerecektir.

Tükürük bezi iltihabı gündeme geldiği zaman ilaç kullanımı etkili tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Tükürük bezi iltihabı ağrı, şişlik, kızarıklık ve yutma güçlüğü ile karakterizedir. Tükürük bezi şişmesinin en yaygın nedeni enfeksiyondur, ancak diğer nedenler arasında kanser, travma ve otoimmün hastalık bulunmaktadır.

Tükürük bezi iltihabı için tedavi seçenekleri altta yatan nedene göre değişir. Bazı durumlarda, enfekte olmuş dokuyu apseli submandibular bezden çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Ancak çoğu vaka, inflamasyon kontrolü için tek başına antibiyotiklerle veya kortikosteroidlerle kombine antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.

Tükürük bezi iltihabı, tükürük bezlerinin iltihaplandığı bir durumdur. Tükürük bezleri ağızda bulunur ve ağzın yağlanmasına ve sindirime yardımcı olan tükürük üretir. Tükürük bezlerinin iltihaplanması, ateş ve titreme gibi diğer semptomların yanı sıra yüzde ağrı ve şişmeye neden olabilir. Tükürük bezi iltihabı, ağzınızdaki bir veya daha fazla büyük tükürük bezinin enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır.

11 Eki, 2022

4 Adımda İmplant Tedavi Süreci

4 Adımda İmplant Tedavi Süreci İmplant tedavisi uzun bir süreçtir. Mümkün olan en iyi sonucu aldığınızdan emin olmak için diş hekiminizle iletişim içerisinde yer almanız gerekmektedir. Günümüz itibariyle implant tedavi… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir