Blog
Henüz Yorum Yok

Ağız ve diş sağlığı insan vücudu için çok önemlidir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığı alanında özel branş bölümü vardır ve bu alana özel hekim ve personel yetiştirilmektedir. Diş sağlığı duyulan acı, hayat konforu ve ya da estetik açısından önem arz etmektedir.

Ağız ve diş sağlığı alanı da duyulan ihtiyaç kapsamında bölümlere ayrılmıştır. Örneğin diş hastalığı olan kişiler için diş tedavisi yapılması gerekirken dış eti hastalıkları için uygulanacak tedavi yontemi farklıdır. Çene cerrahisi ise başka bir ihtisas alanıdır. Üstelik diş hastalıkları için uygulanacak yöntem ve teknikler de hastanın ihtiyacına göre belirlenir. Bu ihtiyaçlardan kaynaklı ortaya çıkan tedavi yöntemlerinden biri seramik dolgu yöntemidir.

Seramik Dolgu Nedir?

Seramik dolgu dişin sağlam kalan küçük miktarı üzerine seramik maddeden yapılan dolgulardır. Diş bütünlüğünü sağlamaya yarayan bu dolgular dışın ana yapısına zarar vermemektedir.

Seramik Dolgu Neden Kullanılır?

Hastanın dişi kanal tedavisi görmüş ise ve çürük miktarı ileri düzeylere ulaşmış ise dişin çürük kısmı tamamen temizlenir. Bu tıbbi temizleme aşaması bittikten sonra geriye az miktarda orijinal diş kalır. Bu durum hem estetik açıdan hoş bir görüntü vermez hem de diş yemekleri öğütme esnasında yeterli derecede güçlü olmaz. Bunun yanı sıra temizlenen diş ile diğer dişler arasında ciddi boşluklar oluştuğundan dolayı çiğnenen besin artıkları diş aralarındaki boşluklarda birikme yapar.

İlgili Link: Protez Diş Kaplama Nedir?

Bu durumda hem sağlam dişlerde tekrar bir çürük oluşma riski doğar hem de biriken yemek artıkları çok rahatsızlık vericidir. Bu sebeplerden dolayı ağız ve diş sağlığı merkezlerinde uzun süredir seramik dolgu yöntemi uygulanmaktadır. Bu doldu çeşidi sayesinde iki dış arasında ideal olan mesafe bırakılır. Bu şekilde hastanın sağlık, estetik ve konfor durumu iyileştirilir.

Seramik Dolgu
Seramik Dolgunun Faydaları

Seramik Dolgunun Faydaları

Ağız ve diş sağlığı konusunda yapılması en doğru olan davranış altı ayda bir rutin kontrole gitmektir. Bu sayede erken tanı ve teşhis konulur ve basit bir müdahale ile hasta sağlığına kavuşturulur. Basit bir işlem çürük ya da hastalığın başka yerlere nüksetmesini önlemektedir. Fakat bazen ağız ve diş sağlığı açısından ihmalkâr davranılmış olabilir. Yine de diş çekilme noktasına gelene kadar birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlardan biri olan seramik dolgu yöntemi birçok açıdan faydalıdır.

İlgili Link: Diş Dolgusu Sonrası Bunlara Dikkat Edin

  • Öncelikle dışın kendi dokusuna zarar vermediği için çok kullanışlıdır. Orijinal diş üzerine dolgu yapılır ve kalan doku koruma altına alınır. Ayrıca diğer dişlere çürük bulaşmasını önlemiş olur.
  • Diş aralarına yemek birikmesini önler.
  • Estetik açıdan gayet güzeldir ve uzun ömürlüdür.
  • Seramik dolgu laboratuvar ortamında oluşturulduğu için dişi tam olarak sarar ve diğer dişlerle ideal uzaklıktadır. Orijinal dişi çok iyi taklit ettiğinden çiğneme konusunda sıkıntı yaşanmaz.
  • Ayrıcaüst kısmı tam cilalı olduğundan leke oluşumu önlenir.
  • Orijinal dişte kırılma olmasını önler.
09 Kas, 2022

İmplant Tedavisinin Aşamaları

İmplant tedavisinin aşamaları yada Komple diş implantı nasıl yapılır? sorusu kliniğimize hastalarımızca sık yöneltilen sorulardan biridir. Diş implantları eksik dişlerin yerini alan, çene kemiğini yerleştirilen yapay diş kökleri olup titanyumdan… Devamını Oku
22 Haz, 2022

Hareketli Protez

Hareketli Protez, Eksik dişlerin yerine uygulanan ve hasta tarafından takıp çıkarılabilen yapay bir cihazdır. Sağlık ve sanatı bir araya getirerek tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı olan bir kişinin estetik ve fonksiyonel… Devamını Oku
16 Eyl, 2022

7 Soruda İmplant Üstü Protezler

Diş implantları olarak da bilinen implant üstü  protezler, diş kökünün yerini alan küçük metal uygulamalardır. Bu tarz uygulamalar; kemik dokusu ile kaynaştıkları yer olan çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilirler. İmplanta… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir