Blog
Henüz Yorum Yok

Sakinleştirmek anlamı taşıyan sedasyon, tıpta sık tercih edilen bir uygulamadır. Tıp alanında genel anestezi uzmanının uyguladığı sedasyon, sedatif ilaçlar kullanılarak, bütün reflekslerin korunup, derinliği kontrollü bir şekilde ayarlanabilen bir uyku durumudur.

Diş tedavilerinde de sıklıkla tercih sedasyon, özellikle diş çektirme ya da diş tedavisi sorunu olanlar tarafından tercih edilir. Sedasyon yöntemi, özellikle diş hekimi fobisini yenmek için, alternatif olarak sunulur.

Sedasyon ve Lokal Anestezi

Sedasyon ile uyku haline geçen kişi, her ne kadar derin uyuyor olsa da söylenenleri duyar ve anları l. Ayrıca verilen komutları sorunsuz olarak uygular. Uygulama esnasında az da olsa bir ağrı duyması normaldir daha sonra gereken rahatlama sağlanır. Bu durum da özellikle diş doktorundan korkan kişiler için önemli bir kolaylık sağlar. Diş tedavisinde tercih edilen bazı aletlerin sesini duymak istemeyen hatta eldivene karşı hassasiyet yaşayan kişiler sedasyon alarak, bu durumu kolay bir şekilde atlatır. Durum doktor açısından da avantaj sağlar. 

Sedasyon yöntemi, kesici aletler ağıza girdiği zaman, kişinin korkuyla tepki vermesi sonucu, önemli zararlar verebilir. Diş çekimi yapılacak olan kişiye ilk lokal anestezi verilir, daha sonra sedasyon uygulanır. Gevşeyen kişi, ağzını açık tutabilir, rahat yutkunabilir ve rahat nefes alıp verebilir. Tepkilere cevap verebilir. İşlem lokal anesteziye kıyasla daha uzun sürer. Sedasyon sonrası, kişi kendine uygulanan işlemelerin hiç birini hatırlamaz

Sedasyon Uygulama Merkezleri

Sedasyon genel olarak diş ile ilgili tedaviler de tercih edilir. Sedasyon riskli değildir. Genel anestezi yapılaması uygun olmayan ya da tehlikeli olan kişilere sedasyon verilemez. Ayrıca kalp hastalığı gibi özel sağlık problemi olanlar içinde gerekli tetkikler yapıldıktan sonra, uygulanır. Diş tedavisinde sedasyon sebebiyle, çok az bir komplikasyon gelişir. Bu komplikasyon, hasta ve ya doktor kaynaklı bir nedenden dolayı, anestezi ölçüsünün iyi ayarlanamaması çok risklidir ve solunumu durdurma tehlikesi vardır. Bunun için sedasyon alınacak kurumunun çok iyi seçilmesi gerekir. Donanım ve tecrübe bu konuda çok önemlidir. Riskleri en aza indirir.

Sedasyon Türleri

Sedasyon Nasıl Uygulanır?

Sedasyon anesteziyle aynı şekilde damar yolu açılarak, özel ilaç enjekte edilmesi ile uygulanan bir tekniktir. Çoğu kişi sedasyon uygulama şeklini merak eder. Farklı yöntemler de vardır, tek yöntem bu değildir. Bazen oral olarak alınan ilaçlarla da sedasyon verilir. Bir diğer teknikte solunum yolu ile sedasyon vermektir. Bura da gazlar, hastaya bir mask takılarak uygulanır. Uygulama yapılırken, önemli olan oksijen düzeyi ve kan basıncının iyi olması, seviyesinin korumasıdır. Bazı doktorlar sedasyon sonrası hastaya maske takarak, oksijen verir.

Sedasyon Türleri

Sedasyon türleri birçok kişi tarafından merak edilir. Sedasyon damar yolu, ağız yolu ve solunum yolu olmak üzere, bir kaç şekilde verilir. Hasta için gerekli tetkikler yapıldıktan sonra, hangisi Uygun görülürse o şekilde yapılır. Genel de damar yolu tercih edilir. Sedasyon türü belirleme de önemli birçok detay vardır. Hastanın genel sağlık durumunu özellikle bir hastalığı olup olmadığı gibi detaylar önemlidir. Bu yüzden yöntem değişiklik gösterir. Genel de diş tedavilerinde damar yolu tercih edilir.

Sedasyon Kimlere Yapılır?

En çok merak edilen konular arasında sedasyon kimlere yapılır? Sorusu da vardır. Sedasyon genellikle diş tedavisi ile ilgili fobisi olan kişiler tarafından tercih edilir. Hastanın tedavi esnasında uykuluk bir halde ve rahat olmasını sağlar. Bu şekilde büyük bir kolaylık sağlanır. Özel bir işlem olduğu için, ücreti de pahalıdır.

23 Mar, 2022

Diş Kisti Neden Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir?

Kistler, içerisinde iltihapları barındırdığı kadar katı, hava ve sıvı maddeleri de barındırabilir. Diş kistleri, çok yavaş oluşur ve diş kökünde ya da çene kemiğinde görülebilir. Diş kisti uzmanlar tarafından şikayetiniz… Devamını Oku
23 Haz, 2022

Flap Operasyonu

Diş ve diş etlerinin çevresinde oluşan sert ve yumuşak dokular rahatsızlığa neden olabilir. Tıp dünyasında diş eti hastalığı veya periodontal hastalık olarak bilinen bu tür sorunların tedavisi, günümüz tıp dünyasının gelişmesiyle mümkün… Devamını Oku
16 Eyl, 2022

7 Soruda İmplant Üstü Protezler

Diş implantları olarak da bilinen implant üstü  protezler, diş kökünün yerini alan küçük metal uygulamalardır. Bu tarz uygulamalar; kemik dokusu ile kaynaştıkları yer olan çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilirler. İmplanta… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir