Blog

Sabit protez uygulaması, eksik veya aşırı kayıp dişlerin, dişin dokusuna ve rengine benzer bir malzeme kullanılarak yerine konulması işlemidir. Kişiye doğal diş görünümü ve işlevi kazandırır. En çok tercih edilen restorasyon uygulamasıdır.

Sabit protez uygulamak için; Ödem bölgesinin her iki ucunda restorasyonun korunabilmesi için en az iki güçlü ve kalıcı kök bulunmalıdır. Bu uygulamaya köprü denir. Ancak tek dişe uygulanabilen sabit protezlerde mevcuttur. Zamanla çok sayıda protezler ve gülüş tasarımına ihtiyacınız var

Sabit Protez Diş Nasıl Takılır?

Çeşitli sabit protezleri yerleştirmeden önce komşu dişler hazırlanmalıdır. Gerekirse morluklar temizlenir ve fiksatif uygulamasına hazırlanır. Restore edilecek dişe ölçü alınır ve laboratuvar modeli yapılır. Renk tespiti yapılarak doğal dişe en yakın görüntü elde edilecektir. Laboratuvarda hazırlanan porselenin diş ve çevre dokularla ilişkisini incelenir. Hasta kabul ettikten sonra cila için laboratuvara gönderilir. Restorasyon en son ağızda sorunsuz denenmişse diş üzerine sabitlenir, adeziv sertleştikten sonra kalıntı temizlenir.

Sabit Protez Yapım Aşamaları

Sabit protezin tamamlanması en az 4 tedaviyi içerir.

  • Preparasyon ve Ölçü: Restore edilecek diş veya dişler uygulanan sabit protez sayısı kadar azaltılır ve model ve laboratuvar işlemi için tüm ağzın doğru ölçümü yapılır. Renk seçimi hasta ve hekimin seçimine bağlıdır
  • Alt yapı provası: Model üzerinde hazırlanan zirkonyum veya metal alt yapılar oral ortamda tekrarlanır.
  • Porselen Prova: protezin bitmesinden önceki aşamadır. Laboratuvarda hazırlanan porselenin komşu karşıt dişler ve çevre dokularla ilişkisi incelenir. Estetik uyumluluk ve kolorimetri kontrol edilir. Nihai onayın ardından hasta nihai onayı alır. Parlatma için laboratuvara gönderilir.
  • Cila ve Simantasyon: Laboratuvar cilalı protezler ağızda son kez test edilir.
  • Hasta Bilgilendirme: Tüm diş bakımı ve hijyeni, restorasyonun ömrü üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Restorasyon (köprü) için gerekli yöntemler varsa hasta bilgilendirilir. Rutin kontroller için randevu alınmaktadır.
Sabit Protez Diş Fiyatları

Sabit Protez Dezavantajları

Diş sıkan ve gıcırdatan hastalara genellikle önerilmeyen sabit protezler, doğal dişlerin kaybedildiği yerlerde kemik kaybına neden olabilir. Ayrıca diş eti rahatsızlığı olasılığını da artırabilir. Sabit protezler, köprüler kullanılırken bakteri üremesine ve kötü ağız hijyenine neden olabilir. Köprünün altındaki dişlerde ve köklerde çürüklere neden olabileceğinden uygulama sırasında bilgi verilmelidir. Ayrıca protezler kırılır ve renk değiştirirse yeniden yapılması gerekebilir.

Sabit Protezlerin Bakımı

Bir veya daha fazla dişin kaybedildiği tüm durumlarda kuron ve köprü protezleri yapılırsa, kullanım ve bakım restorasyonun ve alt dişlerin ömrünü uzatacaktır. Kron ve köprülerin kalıcı yapımı duruma göre 13 hafta sürer. Bu aşamada küçülen dişler “geçici” bir taç ile kaplanır. Geçici bir kuron, dişin soğuktan etkilenmesini engeller ve ölçü alındıktan sonra hareket etmez. Hastanın kaybolan estetiğinde küçük düzeltmeler yaparlar. Geçici kuronlar çok dayanıklı değildir ancak dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Çevreleyen diş etleri fırçalanarak iyice temizlenmelidir.

Sabit Protez Hastalara Ne Yarar Sağlar?

Protezinde hastanın kaybolan fonksiyonlarının geri kazandırılmasının yanı sıra bozulmuş sesin düzeltilmesi ve estetik görünümün iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Protez uygulamaları ile ağız sağlığının kaybı geri yüklenir ve toplumda diş kaybı ya da yokluğu yaşayan kişilere psikolojik destek sağlanır. Bu, işlev bozukluğu ile birlikte kişinin benlik algısında azalmaya yol açar.

İnsanlar her ne sebeple olursa olsun geceleri yemek yediği, çiğnediği, yuttuğu ve dişlerini gıcırdattığı için yıllar içinde dişler farklı oranlarda aşınır. Ayrıca diş çürükleri ve kazalar nedeniyle dişlerin bazı bölgelerinde kırıklar meydana gelir. Bu gibi durumlarda dişin eksik yapıları, kuron veya köprü adı verilen restorasyonlarla değiştirilir.

Sabit Protezlerde Hangi Malzemeler Kullanılır?

Hastanın fonksiyonel ve estetik ihtiyaçlarına göre sabit protezlerde kullanılan malzemeler değişmektedir.

  • Metal destekli porselen kuronlar; porseleni destekleyen metal taban yapısına sahip, diş renginde, diş benzeri kronlardır.
  • Zirkonyum tutucu üzerinde porselen kronlar; Metal çerçeveler yerine diş renginde zirkonyum oksit materyalin kullanıldığı, daha estetik bir sonucun elde edilebildiği kuronlardır.
  • Tam Zirkonyum kuronlar; Teknolojinin gelişmesiyle zirkonyumun şekillendirilip renklendirilmesiyle elde edilen kronlardır.
  • Tam porselen kronlar; Metalik olmayan porselen kuronlar estetiğin çok önemli olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Metal kron; Kozmetik bir problemin olmadığı, doku kaybının fazla olduğu, yeterli yer olmadığı durumlarda kullanılan kuronlardır.
Sabir Protezlerin Bakımı

En Çok Tercih Edilen Protezler

Kaplamalar, sabit protezlerde yaygın olarak tercih edilmektedir. Özellikle son yıllarda porselen laminate, hastalar için popüler bir diş protez yöntemi haline gelmiştir. Diş rengine göre tasarlanan ve doğal görünen porselen kaplamalar, estetik sorunu yüksek olan hastalara uygulanabilmektedir. Gülüşünü beğenmeyenler için gülüş tasarımı porselende yapılabilir.

Sabit Protez Yapım Süresi

Kalıcı protez yapımı diş üzerinde kullanılan malzemeye ve kaplama uygulanıp uygulanmadığına bağlı olarak 3 ila 4 seans sürebilir. Restorasyon yerleştirildikten sonra ağız yapısına uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hastalar ortalama 2 ila 3 hafta sonra yeni dişlerini kullanmaya başlayabilirler.

Sabit Protez Diş Fiyatları

Sabit protez diş fiyatları değişkendir. Yapım şekline göre ve yapan kişiye göre fiyatlar değişmektedir. Sabit protezlerde kullanılan malzemelerde fiyatı etkilemektedir.

Sabit Protez İçin Ara Yüz Fırçası Nasıl Kullanılır?

Sabit protezleri olan hastalar, köprünün altından veya dişlerin arasından kalan yiyecekleri çıkarmak için bir ara yüz fırçası kullanabilir. Tedavi edilecek bölgedeki boşluğun boyutuna göre konik veya silindirik protezler seçilerek diş etlerine zarar vermeden plak ve yemek artıkları uzaklaştırılır.

21 Ağu, 2022

Diş Taşı Tartar Nedir Neden Oluşur?

Diş taşı ya da tartar nedir? Tartar, dişlerde oluşan sert bir yiyecek ve plak birikimidir. Tartar, dişler üzerinde oluşan sert bir tortudur. Kalsiyum, fosfor ve tükürükte bulunan diğer maddelerden oluşur.… Devamını Oku
28 Nis, 2022

Kırık Diş Sorunları

Kırık Diş Sorunları Estetik açıdan olumsuz bir görsellik oluşturan önemli bir diş problemidir. Bireylerin dişlerinin kırılma nedenleri kaza gibi travmalar yüzünden olabilir. Aynı zamanda hatalı bir şekilde diş ile yapılan… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir