Protez diş kaplama dişlerin, diş etlerinin çok fazla hasar görmesi ya da kaybedilmesi durumunda uygulanan bir işlemdir.
Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen protez diş nedir? Dişler yemek yemek, konuşmak için oldukça önemli araçlardır. Estetik açıdan en dikkat çeken yerdir. Bu işlem kişiye özel tasarlanır. Protez dişlerin biri sabit biri de hareketli olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır:
- Sabit Protez
- Hareketli Protez
Sabit Protez
Takıldıktan sonra çıkarılması mümkün olmayan protez türüdür. Ağzınıza yapıştırılarak uygulanır. Öncesinde dişleriniz küçültülüp kesilerek proteze uygun hale getirilir. Sonrasında hazırlanan protez dişlerinize kalıcı olarak yapıştırılır. Bu işlemin de kendi içinde iki farklı çeşidi vardır. Zirkonyum ve Laminate dişler.
Zirkonyum kaplama beyaz tonlarında, en çok tercih edilen türdür. Sabit protez uygulaması ile sonucu oldukça doğal ve hoş görünen dişler ortaya çıkar. Laminate dişler ise dişin ön yüzüne ince tabaka şeklinde uygulanan kaplama işlemidir. Diş çatlaklarının düzeltilmesi, boşlukların gizlenmesi, kırık yüzünden oluşan görüntünün düzeltilmesi gibi pek çok neden için kullanılabilir.
Hareketli Protez
Bu protez türü hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilen bir türdür. Hareketli protez tedavilerinin 4 farklı çeşidi bulunmaktadır.
*Total Protezler: Kişinin ağzında hiç diş bulunmaması durumunda kullanılan protez türüdür. Alt üst çene için farklı tasarlanır. Komple takılıp çıkartılabilir.
*Parsiyel Protez: Total protezin aksine dişlerin bir kısmının kayıp olması durumunda kullanılır. Eksik olan diş protezinin yanındaki dişlere tutturulduğu için kancalı protez olarak da bilinir.
*İmmediat Protez: Geçici protezlerdir. Kalıcı protezler hazır olana kadar kullanılır. Öncelikle dişler çektirilir. Bunun sonucunda dişler şişer. Şişliğin inmesi ve protezin hazırlanmasını beklerken kullanılır.
*İmplant Üstü Protezler: Total diş kaybı sonucunda hastanın diş etlerinin üstüne yerleştirilen vida benzeri yapıyla tutturulan protezdir.
Protez Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Protez dişlerin bakımı oldukça önemlidir. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Aksi taktirde protez dişlerinize kalıcı zararlar verebilir. Dişlerinizi kullanmadığınız zamanlarda, uykunuzda temiz bir suda bekletmelisiniz.
İlgili Link: Çene Ağrısı
Protez dişe alışmak zaman alır. Ağzınızda tamamen farklı bir materyalin bulunması kimi zaman konuşmanızda bile zorluk çıkarır. Alışana kadar güç bir uygulamadır. Protez dişin kullanımı kişiden kişiye değişebilse de 4-6 sene kullanılabilir. Protez dişlerinizi kullanırken sert kabuklu yiyecekleri ağzınızla açmaktan kaçınmalısınız. Kürdan gibi materyallerle dişlerinizi kurcalamaktan kaçınmalısınız. Bu gibi işlemler dişlerinize zarar verecektir.
Dişlerinizin alışması için ilk bir hafta protezleri temizlemek dışında çıkarmamamız gerekir. Sonrasında sadece gündüzleri takmaya devam edebilirsiniz. İlk aşamada protezler diş etlerinize baskı yapar, ağrın oluşturur, yara yapar tahriş eder. Bunlar tamamen normaldir. Protezlerinizi yaptırdıktan sonra 6 ayda bir kontrole gitmeniz gerekmektedir.
Protezlerinize iyi bakmak artık sizin sorumluluğunuzda hem maddi hem manevi açıdan sürekli yıpranmak istemiyorsanız dişlerinize baktığınızdan belki daha iyi şekilde protezlerinize bakmanız gerekir. Protezler için tasarlanan diş fırçaları da size epey yardım edecektir.
Protez Diş Türleri?
Bir veya birden çok kaybedilen dişlerin yerine, dişin yaptığı görevleri yapmak için kullanılan özellikle çiğneme yeteneğini geri kazandırma, konuşmaya katkı sağlama ve estetik görünümü açısından yapılan diştir. Protez diş türleri kişiye yapılır. Kişinin damak yapısına, doğal görünmesine, rahat çiğneme yapmasına olanak sağlamalıdır.
Protez diş türleri uygulamalarında öncelik kalan dişlerin korunması daha sonra kaybedilen dişlerin birebir aynısı yapılmaya çalışılır. Diş yapısından ya da görüntüsünden memnun olmayan kişilerde diş protezi yaptırabilirler.
Yeni Nesil Diş Protezi Nedir?
İnsan vücudunda önemli rolü olan dişler, hem sindirim sistemi açısından, hem ağız yapısı ve görüntüsü açısından oldukça önemlidir. Diş tedavilerinde öncelik protez kullanımı olmasa da genellikle çürüyen kurtarılamayan diş kökü, dişin kırılması yada dolgunun yeteri kadar fayda sağlamaması gibi zor işlemler için diş protezi türleri kullanılır
Protez Diş Nasıl Yapılır?
Sabit diş protezi; Protez diş türleri arasında olup ağız içine yapıştırılarak uygulanırken kişi isteğine göre çıkarıp takamaz. Genellikle diş kaybı az olan kişilere uygulanırken hastalıklı diş tedavi edilerek üzerine işlem yapılır. Sabit diş protezi de kendi arasında kuron ve köprü olarak ikiye ayrılır. Protez diş türleri’nden biri olan kron sabit diş protezi; kırık, çürük ya da başka sebeple diş kaybı yaşanan dişlerin küçük hale getirilip kaplanmasıdır.
Köprü diş protezi; tek veya birden çok diş kaybında yan dişlerin küçültülüp yan taraflarına gelen kaplamalardan yardım alınarak aradaki boşlukların doldurulması da protez diş türleri sayesinde yapılır. Bir sebepten dolayı diş kaybı yaşandığı zaman yan dişler bu boş olan alanlara doğru hareket eder.
Buna istinaden yandaki dişlerde dişeti sorunları ya da boşluğa devrilmeye bağlı kemik yitirimleri, çiğneme kuvvetinde değişiklikler, estetik görünümde bozulmalar görülür.
Dişlere İmplant veya Köprü Yapılmazsa Ne Olur?
Uzun süre köprü ya da implant tedavisi yapılmazsa sağlıklı komşu dişlerde de kayıplar oluşur. Günümüzde gelişen diş protez teknolojileri ile daha çok zirkonyum ve laminate restorasyonlar uygulanmaya başlanmıştır.
- Zirkonyum Restorasyon: Zirkonyum beyaz bir metal element tona sahiptir. Günümüz insanlarının sık sık tercih ettiği sabit diş protez malzemesidir. Zirkonyum metal sağlamlık ve estetik açısından olsun alerjisi olan kişilerin rahat kullanımı açısından olsun oldukça tutulan bir malzemedir. Ortodontik tedavinin yapılamadığı diş ayrıklığında veya çapraşıklığında güvenle kullanılır.
- Laminate Restorasyon: Dişlerin ön yüzüne ince bir tabaka şeklinde porselen yapıştırılarak uygulama yapılan laminate diş protezinde mevcut dişlere müdahale edilmez denilecek kadar azdır. Sadece ön dişler için kullanılan bu uygulama dişlerde görünen boşlukların kapatılması, renk değişimlerinin gizlenmesi, şekli bozuk dişlerin kamufle edilmesi açısından yapılan bir işlemdir.
Hareketli Diş Protezi
Olmayan dişlerin yerini alan aparey olarak da tanımlanabilen hareketli diş protezleri de protez diş türleri arasındadır. Kişi tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilmektedir. Hastanın kendi dişlerinin olduğu ama sabit diş protezi almak için yeterli desteğin olmadığı durumlarda tercih edilir. Hareketli diş protezi uygulanırken mevcut dişlerden ve dokulardan yardım alınır. Hareketli diş protezi uygulamasının da dört çeşidi bulunmaktadır.
- Total Protez: Hastanın ağzında hiç diş bulunmadığı zamanlarda kullanılan protezdir. Halk arasında takma diş diye de geçmektedir. Alt çeneye ayrı üst çeneye ayrı uygulanırken çene kemikleri ile desteklenir.
- Parsiyel Protez: Kişinin dişlerinin bir kısmının olup bir kısmının olmadığı durumlarda uygulanır halk arasında kancalı diş diye geçmektedir. Hareketli protez olduğu için kişi kendi isteği ile çıkarıp takabilir. Kayıp yaşanan dişlerin yerine yapıldığı için görüntü açısından hem de işlerini yapması açısından oldukça fayda sağlar. Olmayan dişin yanındaki dişlere tellerle tutturulur görüntü kötülüğünü önlemek içinde tellere estetik protez uygulanır.
- İmmediat Protez: Hastanın tedavisi yapıldıktan sonra kalıcı protezler takılmadan evvel hem estetik görüntü kaygısını gidermek hem de şişen dokuların sağlığına kavuşmasını sağlama açısından beklenen sürede kullanılan geçici protezlerdir.
- İmplant Üstü Protez: Kişinin bir ya da birden fazla diş kaybının olduğu durumlarda titanyum alaşımla yapılan vida şeklindeki metal nesneye implant denir. Dişin kök görevini görmektedir. İmplant üzerine yapılacak olan protezin kolay tutunmasını ve sağlam kalmasını sağlar. İmplanta bağlanan hareketli diş daha kolay konuşmayı ve çiğnemeyi sağlamaktadır.
Protez Diş Avantajları
Günümüzde en çok uygulanan diş uygulamaları arasında yer alan protez diş, kullanıcısına çok sayıda farklı avantaj sunabilmektedir. Bundan dolayı son zamanlarda sıklıkla tercih edilen protez diş avantajları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Protez uygulaması öncesi hastanın tedavisine göre değişmekle beraber kişinin konuşmasında güçlük yaratabilir. Protez diş sonrasında da alışma süreci atlatıldığında oldukça rahat konuşma imkânı sağlayacaktır.
- Eskisine göre çok daha sağlıklı ve sağlam dişlere sahip olduğunuz için istediğiniz besini tüketebilme özgürlüğü inanın sizi çok mutlu edecektir.
- Estetik açıdan oldukça güzel bir görüntü elde edebileceksiniz.
- Yaptırdığınız işlemin sonucunda dişlerinizin güzelliği rahat konuşabilme yemek yiyip içebilme durumunuz psikolojik açıdan oldukça tatmin olacaktır.
Protez Diş Fiyatları?
Gününüz koşullarında protez diş fiyatları gündeme geldiği zaman karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır. Burada kimi uygulamaları SGK karşılarken kimilerini karşılamamaktadır. Estetik amaçlı yapılan protez işlemini SGK karşılamamaktadır. Bunun için protez dişleriniz beli ücrete tabii tutulur. Özellikle protez diş fiyatları konusuna etki eden belli başlı dinamiklerden söz etmek mümkün olmaktadır.
İlgili Link: Porselen Diş Kaplama
Yaptıracağınız protezin türü, protez sayısı doğrudan protez diş fiyatlarını etkilemektedir. Yine eksik diş sayısı, estetik beklenti, yaşadığınız şehir, işlemin yaptırıldığı kurum da protez diş fiyatları üzerinde doğrudan etkide bulunmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında şayet protez diş yaptırmayı isterseniz, mutlaka bu alanda uzman olan ve tecrübesi bulunan bir klinikten hizmet almalısınız.