Blog
Henüz Yorum Yok

Kist operasyonu öncesi bilinmesi gerekenler nelerdir? Diş kistleri, diş etlerinde ve çene kemiğinde görülen kanserli olmayan büyümelerdir. Ağrıya, şişmeye ve sıcak veya soğuk sıcaklıklara duyarlılığa neden olabilirler. Tedavi edilmediği takdirde apse ve diş kaybı gibi diğer ağız sağlığı sorunlarına yol açabilmektedir. Bundan dolayıdır ki kistlerin bir an önce tedavi edilmesi her zaman önerilmektedir.

Diş kisti genellikle kendi kendine gelişir. Ancak başka koşullardan da kaynaklanabilir. Burada diş hekiminiz kistinizin alınması gerekip gerekmediğine karar verecektir. Diş kisti için operasyon geçirmeniz gerekmektedir. Operasyon neticesinde diş kistinden kurtulmanız mümkün hale gelecektir. Bu aşamada kist operasyonu öncesi bilinmesi gerekenler bulunmaktadır.

Kist Operasyonu Öncesi Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş kistleri, bakterilerle enfekte olmadıkça veya zamanla büyümeye başlamadıkça genellikle ağrısızdır. Bazen yanlışlıkla ısırırsanız kanayabilirler. Böyle bir durumda, durumu değerlendirip ameliyatın gerekli olup olmadığına karar vermesi için hemen diş hekiminize danışmalısınız.

Ağzınızın herhangi bir yerinde diş ağrısı hissediyorsanız, bunu görmezden gelmeyin! Çünkü bu, daha da kötüleşmeden önce mümkün olan en kısa sürede çıkarılması gereken bir diş kisti olabilir. Diş kistleri herhangi bir özel tedavi gerektirmez! Ancak enfeksiyon kapmamaları veya zamanla büyümemeleri için yakından izlenmeleri gerekir. Bu da onları tamamen çıkarmak için zaten ameliyat gerektirecektir.

Diş kistleri ağzımızda sık görülen bir durumdur. Genellikle ağrısız ve zararsızdırlar. Ancak çirkin olabilirler. Diş kistiniz varsa, çıkarılması gerekip gerekmediğini merak edebilirsiniz. Diş kistinin çıkarılmasına karar vermeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler vardır. Mesela, diş kisti nedir? İşte detaylar!

Diş Kisti Nedir?

Diş Kisti Nedir

Diş kisti, diş eti veya diş yuvası içinde oluşan küçük bir iltihaplı doku büyümesidir. Dişinizin köküne bastırırlarsa ve çiğnemenizi zorlaştırırlarsa ağrılı olabilirler. Bu büyümelerin çoğu zararsızdır ve birkaç ay sonra kendiliğinden geçmektedir. Bununla birlikte, diş hekiminizin hemen ilgilenmesini gerektiren altta yatan bir sorunu gösterebilecek belirli kist türleri vardır.

Diş Kistleri Kaç Türdür?

Temelde 2 ana kist türü vardır. Bunlar kemikte bulunanlar ve yumuşak dokuda bulunanlardır. Kemik tipi kistler, ağızdaki bakterilerin neden olduğu travma veya enfeksiyon nedeniyle çene kemiği enfekte olduğunda veya hasar gördüğünde ortaya çıkar. Yumuşak doku tipi kistler, patlamış mısır taneleri gibi sert yiyecekleri çiğnemek gibi travma veya yaralanma nedeniyle diş etlerinin altında iltihaplı doku biriktiğinde oluşmaktadır.

Diş kistleri çene kemiğinde oluşan büyümelerdir. Acı verici olabilirler! Ancak genellikle ciddi değildirler. Burada tedavi kistin nerede olduğuna, ne kadar büyük olduğuna ve genel sağlığınıza bağlıdır. Ayrıca diş eti hastalığı veya diş çürümesi gibi başka ağız problemleriniz olup olmadığına da bağlı olarak hangi tedavinin uygulanacağına karar vermek mümkün olmaktadır.

Diş Kistleri Nasıl Oluşur?

Diş kisti, normal bir hücre anormal bir şekilde bölündüğünde çene kemiğinde oluşan iyi huylu bir büyümedir. Hücreler normal hücreler gibi dokuya dönüşemezler. Bu nedenle büyüyene ve rahatsızlık veya ağrıya neden olana kadar çene kemiği içindeki ceplerde sıkışıp kalırlar.

Diş Kistleri Nasıl Oluşur Hakkında Detaylı Bilgi
Diş Kistleri Nasıl Oluşur

Diş kisti için en yaygın yer üst azı dişlerinin yakınındadır. Özellikle üç ve dört numaralı dişler diş kistlerinin sıklıkla görüldüğü yerlerdir. Ancak diş kistleri; diş etleriniz, diliniz veya dudaklarınız da dahil olmak üzere ağzınızın herhangi bir yerinde olabilirler.

Diş kistleri, diş etlerinde veya ağzın diğer yumuşak dokularında gelişebilen küçük, sıvı dolu keselerdir. Diş kistleri hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ortaya çıkabilir ve en sık olarak alt çenede görülmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında diş kistlerinin günümüz itibariyle etkili bir düzeyde tedavi edildiklerini ifade edebiliriz.

14 Ağu, 2022

Dil Hastalıkları ve Tedavisi

Dil hastalıkları ve tedavisi farklı nedenlerden kaynaklı olarak farklı tanı ve tedavi yöntemlerinin karşımıza çıktığı bir süreci beraberinde getirmektedir. Dil hastalıkları, insanların dili kullanma şeklini etkileyen bir grup bozukluktur. Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir