Kaplama diş, farklı sebeplerden dolayı madde kaybına uğrayan ya da estetik nedenlerden dolayı değişik maddelerden yapılan restorasyonlara denilir. Travma ya da çürük gibi nedenler, dişlerde madde kaybına neden olabilir. Bazı durumlarda dolgu ile istenen çözüm alınmayabilir.
Bu gibi durumlarda diş görünümünün düzeltilmesi için kullanılabilecek işlemlerden biri de kaplama diştir. Seanslar kişilere özel yapıldığı için ne kadar sürdüğü farklılık gösterebilir. Genel olarak 2 ile 4 seans arasında hastalara gereken çözümler sağlanmaktadır.
Günümüzde gelişen teknoloji nedeniyle uygulanabilecek farklı diş kaplama yöntemleri vardır. Diş doktoru hastaları muayene ettikten sonra onlar için en uygun olanı tespit ederek uygulamaya geçmektedir. Diş kaplama fiyatları ne kadar farklı etmenlere göre değişkenlik gösterebildiği için uzman diş hekimleri ile iletişime geçmeniz önerilmektedir.
Kaplama Diş Nedir?
Kaplama diş günümüzde birçok kişiye uygulanabilen bir yöntemdir. Temel olarak bunlardan bir kısmı aşağıda olduğu gibidir;
- Ön dişlerde kırık, çürük veya aşınma olan kişiler
- Dişlerinde leke ya da renk değişikliği olanlar
- Dişlerinin arasında boşluk olanlar
- Dişlerinin görünümünden hoşlanmayanlar
Ancak kişilere bu uygulama yapılmadan önce ayrıntılı olarak muayene edilmekte, buna göre uygunluğu ölçülmektedir. Eğer bir sorun bulunmuyorsa, farklı yöntemler kullanılarak müdahale edilebilir. Günümüzde kaplama diş türleri arasında kullanılan teknikler aşağıda olduğu gibidir;
- Metal altyapılı porselen diş kaplama: Bu teknikte dişlerin ölçüsü alındıktan sonra uygun bir metal alt yapı oluşturulur. Eğer alt yapı hastaya uygunsa özel fırçalar kullanarak diş şekli oluşturulur. Kaplama kontrol edilerek, cilalandıktan sonra kullanıma hazır hale gelir.
- Tam seramik empress diş kaplama: Bu yöntem, metal alt yapıya göre ön tek dişe yapılabilir. Diğer kaplamalara göre daha az dayanıklıdır.
- Zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama: Zirkonyum diş kaplama çeşitleri, özel olarak estetik bir görünüm amacıyla kullanılır. Doğal dişe yakın olması sayesinde büyük bir avantaj da sunar. Günümüzde yoğun olarak kullanılır.
- Porselen laminate vener diş kaplama: Porselen diş kaplama sadece dişin ön tarafına yapılır. Özellikle son zamanlarda sık sık tercih edilmektedir.
- Kompozit laminate veneer diş kaplama: Bu yöntemde dişe eklemeler yaparak, diş tekrar oluşturulmaktadır. Özellikle diş aralarının doldurulmasında, kırık ve çatlakların onarılmasında kullanılır.
Bunların arasında en iyi diş kaplaması hangisi sık sık düşünülse de yöntemler hastaların durumuna ve ihtiyacına göre şekillenir. Ayrıca maddelere alerjisi olmamasına da önem gösterilir.
Diş Kaplama Tedavisi Nasıl Yapılır
Birden fazla ya da tek diş kaplama işlemleri hastalara göre yapılmaktadır. Dolayısıyla ilk olarak kişinin tıbbi öyküsü alınmakta, ağız ve diş yapısı incelenerek bir takım testler gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte hastanın sorunları, nasıl bir tedavi istediği gibi durumlar da incelenir.
Eğer diş kaplama için bir engel bulunmuyorsa ilk olarak dişin ihtiyacına göre bir kaplama türü belirlenir. Hastalar da bunun üzerine bilgilendirilmektedir. Ardından da işlem yapılacak bölgenin ölçüleri alınarak uygun bir kaplama hazırlanır.
Kaplama diş seansları hastalara göre değişkenlik gösterir. Ancak genel hatları ile 2 ile 4 seans arası sürmektedir. İşlemlerde temel olarak dişler küçültülmekte, ölçü alındıktan sonra bir takım provalar gerçekleştirilmektedir.
En İyi Diş Kaplama Hangisidir ?
Ağız ve diş sağlığı sorunları kişilerin sosyal hayatlarına, iş yaşantılarına doğrudan etki eder. Zira kırık, çürük ve estetiği bozulmuş bir diş kişilerin rahat bir şekilde konuşmasına, gülmesine engel olur. Bunun yanı sıra bazı durumlarda ağrılar hayatı olumsuz etkileyebilir.
Diş kaplama bu noktada dişlerinize eski görünümünü sunarak yaşam kalitenizi arttırabilir. Her ne kadar en iyi kaplama diş hangisi sıkça düşünülse de bu sorunun yanıtı hatalara göre değişkenlik gösterir.
Diş doktorunuz sizi muayene ettikten, tıbbi öykünüzü aldıktan ve gerekli testleri yaptıktan sonra en uygun modele karar verecek, bunu sizinle de paylaşacaktır.
Kaplama Diş Fiyatları
Kaplama diş fiyatları ne kadar günümüzde birçok kişi tarafından düşünülen konular içindedir. Ancak farklı kaplama türleri olduğu için standart fiyatlar yoktur. Bunun yanı sıra hekimin deneyimi, hastaya kaç tane kaplama diş yapılacağı da önemlidir.
Dolayısıyla kaplama diş yaptırmak istiyorsanız, alanında uzman olan diş hekimleriyle iletişime geçerseniz ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Kaplama Diş Nasıl Yapılır?
Kaplama diş nasıl yapılır sorusu oldukça merak edilir. Günümüzde çok sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de kaplama diş tedavisi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle dişlerin estetik olarak hasarlı olması durumunda başvurulan yöntem ile dişlerin doğal haline kavuşması mümkün oluyor. Çürük ve diş travmaları sebebi ile dişler bazen kolay yöntemlerle tedavi edilemeyebilir. Bu durumda kişi kendini kötü hisseder. Estetik olarak bozulan dişler insanların gülmekten çekinmesine bile yol açabiliyor. Uzman bir diş hekimi aracılığı ile kaplama diş nasıl yapılır sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
Kaplama Diş Tedavisinin Aşamaları Nedir?
Kısaca aşamalardan bahsedecek olursak da ilk önce dişlerinizin ölçülerinin alınacağını söyleyebiliriz. Ardından diş için uygun kaplama malzemesi seçilir. Bunlar porselen ve zirkonyum tercihleri ile tarafınıza sorulur. Dişleriniz diğer aşamada temizlenerek kaplama için uygun hale getirilir. Kaplama için gerekli diş şeklinizin oluşması için dişinize geçici olarak kalıp yerleştirilir. Bu kalıplar ile bir süre vakit geçirerek tam uyum sağlaması için gözlemlenir. Kalıplar dişinize tam uyum sağlamıyor ise tekrar düzenlenerek yerleştirilir. Genelde ilk sefer de sıkıntı yaşayan hasta sayısı pek olmadığı için kısa bir işlem diyebiliriz. Kalıplar dişleriniz ile tam uyum sağladığı takdirde kaplama dişleriniz yerleştirilerek tedavi işlemi sonlandırılır.
Diş Kaplama Çeşitleri
Kaplama diş nasıl yapılır sorusundan daha fazla bu kaplamların çeşitleri de insanlar tarafından merak ediliyor. Diş kaplama çeşitleri arasında malzeme farkları bulunmaktadır. Bu malzemeler arasında dayanıklılık ve renk uyumu gibi nitelikler ön plana çıkar. Bu yüzden malzeme seçiminde en uygun seçimi yaparken hekiminize danışabilirsiniz. Hekiminiz sizin için en uygun olanın bilgisini verecektir. Diş kaplama tedavisinde kullanılan bu malzemeleri aşağıda incelemeleri ile bulabilirsiniz.
Zirkonyum Diş Kaplama: Listemizin en başında gelen zirkonyum diş kaplama birçok hasta tarafından sıklıkla seçilmektedir. Dişinizin estetik olarak gerçeğe en yakın görünümü zirkonyum malzeme ile yapılır. Dişlerinizin zirkonyum kaplama yapılması ekstra bir tedavi gerektirmemekle beraber, sadece kullanılan malzeme değişiklik gösterir.
Porselen Diş Kaplama:Kaplama diş nasıl yapılır özelinde bir diğer kaplama çeşidi olan porselen kaplama ise uzun ömürlü ve dayanıklı olması sebebi ile tercih sebebidir. Estetik olarak zirkonyum kaplama malzemesine yakın görüntü ile doğal görünüm yakalanır. Ayrıca daha dayanıklı olması sebebi ile sert yiyeceklerde kırılma riskine karşı 2 kat daha dayanıklıdır.
Tam Porselen Diş Kaplama:Bu sırada karşımıza çıkan tam porselen diş kaplama ile doğal görünüme en yakın dişi elde edebilirsiniz. Diğer kaplamaların aksine tam porselen diş kaplama malzemesinde herhangi bir altyapı malzemesi kullanılmaz. Aldığı isim de saf porselen anlamın da buradan gelir. Porselenin dayanıklılığı ve zirkonyumun estetikliğini içinde barındıran bu kaplama ile en iyi estetik sonuçlarını elde edebilirsiniz.
Metal Destekli Diş Kaplama: Kaplama diş nasıl yapılır açısından koyu ve mat bir renge sahip olan metal destekli diş kaplama pek tercih edilen kaplama malzemesi değildir. Estetik olarak dişinizin kaplama olduğu fark edilir ve daha koyu tonlarda renk bulundurur. Ancak dayanıklı olması sebebi ile ön planda olmayan arka dişler için kullanılır.