Blog
Henüz Yorum Yok

Günümüzün en sık problemlerinden bir tanesi diş problemleridir. Özellikle sağlıksız beslenmeler yüzünden diş çürümeleri ve eksilmeleri olmaktadır. Bu gibi durumlarda da en iyi tedavi yöntemi İmplant uygulamalarıdır.

Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte bu uygulama diğer uygulamalara göre daha hızlı ve daha dayanıklı olmaktadır. Ayrıca estetik açıdan doğal ve güzel görünümlü dişlere sahip olmak içinde bu tedavinin yapılması oldukça önemlidir. Bu aşamada klinik ortamının uygun şartlarda olması gerekmektedir.

Genel olarak tedavi, köprü ve takma diş uygulamalarının alternatifi konumundadır. Son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre diş hastalıkları olan kişilerin yarısından fazlasına bu tedavi yöntemi uygulanmıştır. Özellikle son zamanlarda implant tedavisinin geniş kapsamlı bir şekilde uygulanma kabiliyetine sahip olduğu bilinmektedir.

Çoğu hastanın tedavi yöntemi hakkında ki görüşleri ile olumlu yönde olmaktadır. Özellikle bu olumlu görüşler tedavi sonrasında ki kullanım ile alakalı olduğu tespit edilmiştir. Son zamanlarda implant tedavilerine yönelik olarak yeni teknik ve yöntemlerin geliştiriliyor olması, bu tarz uygulamaların başarısını da etkilemektedir. Pek, implant nedir? dahası hangi hastalar için uygundur? İşte ayrıntılar!

İmplant Nedir? Hangi Hastalara Uygulanır?

İmplant tedavisi, çürümüş ve kaybedilmiş dişlerin yerlerine titanyum alaşımlı vidaların yerleştirilme işlemidir. Ardından bu özel vidaların yerlerine protez dişler yerleştirilerek eksik diş kaybının önüne geçilmiş olunur.

İlgili Link: Protez Diş Kaplama Nedir?

Tedavi sonucunda elde edilen yeni dişler doğal dişler kadar sağlam olup normal dişin yapabildiği tüm fonksiyonlarda elverişli olmaktadır. Bu tedavi herkes için uygun bir tedavi yöntemi değildir. İlk tedavinin uygulanabilmesi için hastanın 18 yaşından büyük olması ve çene ultrason sonucunun temiz çıkması gerekmektedir. Çünkü bazı hastalarda ergenlik döneminden dolayı çene kemiği gelişimi tamamlanmamış olabilir.

Çene kemiği gelişiminin tamamlanmadığı hastalarda implant tedavisi tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Ayrıca tedavi olacak kişilerin tedaviden önce baş ve boyun bölgelerine ışın tedavisinin yapılmamış olması oldukça önemlidir. Son olarak ise tedavi yüksek tansiyon, göz tansiyonu, diyabet, hemofili hastalığı olmayan kişiler için uygun olmaktadır.

Öte yandan kişilerin kesinlikle tedaviden en az 3ay öncesine kadar düzenli şekilde ilaç kullanmaması gerekmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında implant tedavisinin günümüz koşullarında üst düzeyde bir performansta hayata geçirildiği biliniyor. Peki, implant fiyatları ne kadardır? İşte detaylar!

İmplant Uygulaması Aşamaları 

Muayene aşamasında detaylı bir ağız muayenesi ile diş etlerinin durumu vb. alt çene, üst çene ve dişler arasındaki ilişki incelenir. Boy tipi implantlara yerleştirilen implant ve protez sayısı çene cerrahı ve diş hekimi işbirliği ile belirlenir. Geleneksel röntgenlere ek olarak karmaşık vakalarda 3D tomografi oluşturulur, özel bir cihaz üzerinde aynı boyutta bir çene modeli oluşturulur ve implantın yerleştirileceği alan minimum hata ile planlanır.

Ameliyat implant için gerekli eğitime sahip diş hekimlerinden oluşan bir ekip tarafından yapılmalıdır. Her diş tedavisinde olduğu gibi implant yerleştirme işlemi de sınırlı uyuşturma ile yapılır. Diş etinde bir kesi yapılır ve uygun aletle kemikte implantın yerleştirildiği yuva açılır. İmplant, özel bir alet kullanılarak bu silindirik yuvaya yerleştirilir. Yerleştirilecek implant sayısına bağlı olarak bir saat veya daha fazla sürebilir.

Vidasız İmplant Nedir?

İmplant yerleştirildikten sonra kemiğe entegre olması biraz zaman alır. Bu süre mandibula için 2, kendisi için 2,5 ay ve maksilla için 3-4 aydır. Bu süre zarfında hastaya geçici bir protez takılabilir. Hasta normal yiyebilir yerleştirilen implantı doğrudan çiğnemeden diyet yapın. Uygun tedavi dikkatli bir planlama gerektirir. Bundan sonraki işlemlerin doğru ekipman ve deneyimli bir ekip tarafından yapılması kuşkusuz çok önemlidir. Her diş tedavisinde olduğu gibi implant lokal anestezi altında yerleştirilir.

İmplant Nedir?

Ancak bazı durumlarda çene kemiği yetersiz ise, ek doku gerektiren uzun süreli ameliyatlar yani transplantasyon adı verilir veya aşırı stresli hastalarda genel anestezi veya sedasyon veya hipnoz altında ameliyat uygundur. İnfaz edilecek. İyileşme süresi tamamlandıktan sonra implant tamamen yeni kemikle doldurulur ve kemiğe oturtulur, üst yapısı implant üzerine yerleştirilir. Önceden planlanmış bir protez izlenimi verir. Protezler tek kron, köprü, parsiyel veya tam protez olarak yapılabilir.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisine başlamadan önce kişinin ağız hijyeni yapılır. İmplant tedavisinde birkaç aşama vardır. Ancak implant tedavisi temel olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Tedavinin ilk aşaması çene kemiğine implant yerleştirilerek yapılan cerrahi işlemdir. İmplant doku dostu titanyumdan yapılmıştır. Bu titanyum implantlar çeneye yerleştirildikten sonra kemikleşmeleri beklenir. Bu süreç 1-3 arası sürmektedir. Kemikleşme gerçekleştikten sonra ikinci aşama başlar.

İlgili Link: Kırık Diş Sorunları

İkinci aşamada üst yapı işlenir. Üst yapı, titanyum implant üzerine porselen veya zirkonyumdan yapılmış bir protezdir. Test implantın takılması veya vidalanması ile gerçekleştirilir. Deneme sonrası implant memnuniyeti tamamlandığında implant yerleştirilecek ve tedavi tamamlanmış olacaktır. İmplantların bir de ara aşaması vardır.

İmplant Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle ağız hijyeniniz çok önemlidir. Tıpkı doğal dişleriniz için önemli olduğu gibi önemli bir durumdur.  Aksi takdirde implantlar ve doğal dişler kaybedilecektir. İmplantlarınızı, dişlerinizi ve diş etlerinizi dikkatli bir şekilde fırçalamazsanız, bakteri üremesinin bir sonucu olarak diş etleriniz şişer, kızarır ve kanar. Bunu implant kaybolana kadar kemik rezorpsiyonu ve yıkımı takip eder. Ağzınızdaki implantlara ek olarak kendi dişleriniz varsa dişlerinizde çürük ve diş eti problemleri olacak ve onları kaybedeceksiniz.

2022 İmplant Fiyatları  

2022 yılı itibari ile İmplant uygulamaları tedavi çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Öte yandan fiyatlar 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 25 artmış durumdadır. Fiyatlar her yılbaşlarında Türk diş hekimleri birliği tarafından belirlenmektedir. Bu yıl için belirlenen fiyatlar ise şu şekildedir.

En pahalı olan tedavi kemik içi implant uygulaması olup fiyatı 4 bin TL’dir. Öte yandan en uygun uygulama türü ise implant çıkarılma işlemidir. Bu uygulamanın fiyatı ise 1500 TL olarak belirlenmiştir. Öte yandan bu uygulamalar dışında sert doku, seramik uygulaması ve hareketli uygulama implant çeşitleri bulunmaktadır. Bu uygulamaların fiyatları 2 bin TL ile 3 bin TL arasında değişiklik göstermektedir.

Ayrıca bu fiyatlara muayene ve ön tedavi ücretleri eklenmemiştir. Bu etkenler tamamen hekimler tarafından belirlenmektedir. Ayrıca tedavilerin bazılarında kemik tozu uygulaması da gerekmektedir. Bu uygulamanın gerekli olması durumunda fiyatlar bir miktar daha artış göstermektedir. Burada farklı nedenlere bağlı olarak ücretlerde birtakım farklılıkların yaşandığını ifade edebiliriz.

İmplant Tedavi Aşamaları

İmplant tedavileri cerrahi müdahaleler arasında yer alan bir tedavi yöntemi olup zor bir sürece sahip değildir. Genel olarak tecrübeli diş hekimleri tarafından tedavi edilmesi durumunda neredeyse hiçbir şekilde olumsuz bir risk oluşturmamaktadır. Tedavi aşamaları toplam da 4 aşamadan oluşmak olup aşamalar genel olarak şu şekildedir.

İlk olarak ağız ve diş muayenesi yapılmaktadır. Bu aşamada eksik diş sayısı veya çekilmesi gereken diş sayısı belirlenmektedir. Ardından diş çekimi yapılmaktadır. Eğer diş çekimine gerek yoksa diş ve ödem temizliği yapılarak tedavinin ilk adımı atılır. Sonra ki aşama ise anestezi ve implant yerleşimidir. Bu aşmada hastaya ilk olarak sınırlı uyuşturma yapılır ardından diş boşluklarına titanyum vidalar yerleştirilir. Bu aşama genel olarak 15 dakika kadar sürmekte olup diş boşlukları süreyi etkilememektedir.

Üçüncü aşama ise implant yerleşiminin kontrolüdür. Bu aşamada implantın uygun olarak diş boşluğuna yerleşip yerleşmediği kontrol edilmektedir. Gerekli olursa daha estetik bir görünüm için diş eti kesimi yapılmaktadır. Son aşamada ise titanyum vidalara takma diller yerleştirilir. Bu aşamanın sonucunda ise tedavi sonlamış olur. Tedavi aşamalarında hasta hiçbir şekilde ağrı ve acı hissetmemektedir.

Diş İmplantı Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

İmplant tedavisini tercih eden hastaların bilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Öncelikle tedavi süreci hastalıklı olan diş sayısına bağlıdır. Yani her dişe aynı anda tedavi uygulanmamaktadır. Tedaviler her dişe ayrı ayrı yapılmakta olup tedavi yapılan dişin tam olarak iyileşme süreci 3 ay kadardır. Tedavi alacak kişiler tedaviden önce mutlaka alanında uzman hekimler tarafından onay almaları da oldukça önemlidir.

Ayrıca hekimin onay vermemesi durumunda ise kesinle tedavi yapılmamalıdır. İmplant yaptırmak isteyen kişilerin bilmesi gereken bir diğer etken ise kullanımdır. İyileşme sürecinde mutlaka haftalık ve aylık kontrol çizelgesine uyulmalıdır. Aksi halde yapılan tedavinin hiçbir anlamı kalmamaktadır.

Öte yandan tedaviden önce mutlaka implant yapısı araştırılmalıdır. Titanyum vidaların kaliteli olup olmadığı önceden hekim tarafından garantilenmelidir. Son olarak ise implant sonrasında vidalara yerleştirilecek diş tercihinin de iyice araştırılması gerekmektedir. Bu diş sınıfları genel olarak metal alaşımlı ve porselen olmaktadır.

İmplant Uygulamasının Ömrü

İmplant tedavisini yaptıran veya yaptırmak isteyen hastaların en çok merak ettiği soruların başında kullanım ömrü gelmektedir. Kullanım ömrü tamamen kullanıcının diş temizliğine ve bakımına dikkat etmesi ile alakalı olmaktadır. Ancak genel olarak tedavi sonrasında ilk 10 yıl içinde hastalarda herhangi bir sorun olmamaktadır. Öte yandan tedavinin profesyonel hekimler tarafından yapılması da kullanım ömrünü uzatan etkenler arasında yer almaktadır.

Ayrıca tedavi sonrasında ki ilk 1 yıl içerisinde hastaların mutlaka gerekli kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Gerekli kontrollerin yapılması ve hekim tavsiyelerinin dinlenmesi durumunda bu tedavinin kullanım ömrü 30 yıla kadar çıkmaktadır. Öte yandan bu uygulama yapıldıktan sonra kişilerin tedavi yapılan dişleri ile sert yemekler veya cisimleri çiğnemesi gerekmektedir. Aksi halde sert cisimler hem vidaların yer değiştirmesine hem de vidalara yerleştirilen dişlerin aşınmasına neden olacaktır Bu durumda uygulamanın kullanım ömrünü kısaltacaktır.

2022 İmplant Fiyatları

Bursa İmplant

İmplant uygulamaları özellikle gelişmiş şehirde daha yaygın şekilde verilen bir tedavidir. Özellikle Bursa ilinde implant tedavisi veren birçok üst düzey diş kliniği bulunmaktadır. Bu kliniklerde görev alan hekimler ise alanında uzmanlığın kanıtlamış tecrübe sahibi hekimlerden oluşmaktadır. Eğer bu tedavi yöntemini yaptırmak istiyorsanız kolay bir şekilde Bursa implant randevusu alabilir ve muayene olabilirsiniz.

Muayene sonrasında hekimler tedaviye uygun olup olmayacağınıza kara vermektedir. Uygun olunması durumda ise en geç 15 gün sonrasına randevu verilmektedir. Görüldüğü üzere tedaviler oldukça hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca Bursa ilinde ki çoğu diş kliniğinde hastalara ücretsiz olarak tedavi sonrası kontroller yapılmaktadır.

İmplant Hakkında Merak Ettikleriniz

Kemik olgunlaşması 8-12 haftada gerçekleşir, ancak iyileşme devam eder. Bu iyileşme tamamlandığında bölge diş yerleştirmeye hazır hale gelir. İmplant vidası yerleştirildikten sonra birkaç gün içinde diş yerleştirilebilir ve hastanın iyileşmesi kısa sürer. İmplant kullanmaya karar vermiş biri olarak bu, kendinize verdiğiniz önem ve farkındalıkla hijyen sorunlarının kolayca üstesinden gelebileceğiniz anlamına gelir.

Tek Diş İmplant Nedir?

Tek bir diş kaybı durumunda, kaybedilen dişin her iki tarafındaki dişleri kurtarabilir ve o dişe tek bir implant yerleştirebilirsiniz. . Biraz eğitim ve doktorunuzun yapacağı düzenli kontrollerle iyi bir implant hastasına sahip olacağınızı tahmin ediyoruz. Bir diğer önemli konu ise sigaradır. İyileşmeyi bozacağı için özellikle ameliyattan sonra sigara içmeyin.

İmplant Her Yaşta Uygulanabilir Mi?

15-16 yaş ve üzeri kızlarda kemik gelişimi tamamlanırken, 17-18 yaş ve üzeri erkeklerde kemik gelişimi tamamlanmıştır. Kemik gelişimi ile ilgili olarak implant diş hekimliği için temel yaş sınırı ortalama 18 yıldır. Dental implantların kullanımı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Çok yaşlı insanlar bile implant tedavisini zorlaştırmaz.

21 Ağu, 2022

Diş Taşı Tartar Nedir Neden Oluşur?

Diş taşı ya da tartar nedir? Tartar, dişlerde oluşan sert bir yiyecek ve plak birikimidir. Tartar, dişler üzerinde oluşan sert bir tortudur. Kalsiyum, fosfor ve tükürükte bulunan diğer maddelerden oluşur.… Devamını Oku
06 Tem, 2022

Fissür Örtücü Nedir?

Fissür örtücü uygulaması diş çürümesini önlemek amacıyla, azı dişlerde yer alan girinti ve oyukların dolgu malzemesiyle kapandığı işleme denir. Burada kullanılan dolgu malzemesi, girinti ve oluklara hızlı şekilde yapışarak diş… Devamını Oku
28 Mar, 2022

Çene Tümörü Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Çene tümörü çene kemiğinde, ağız ve yüzün yumuşak dokularında olan lezyonlardır.  Bu çene tümörleri her kist ve tümörde olduğu gibi büyüklük ve şiddetlerine göre farklılık gösterebilir. Genelde korkulacak derece olmayan… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir