Hareketli Protez, Eksik dişlerin yerine uygulanan ve hasta tarafından takıp çıkarılabilen yapay bir cihazdır. Sağlık ve sanatı bir araya getirerek tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı olan bir kişinin estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılar.
Hareketli Protez Ne Demek?
Hareketli protezler, hastaların eksik dişlerinin yerine özel olarak tasarlanıp uygulanan apareylerdir. Bu protezler, sabit protez‘den farklı olarak istenildiği zaman hasta tarafından çıkarılıp takılabilir. Kısmi diş kayıplarında hareketli protez kısmen takılır ve daha fazla sayıdaki diş kayıplarında daha geniş ölçekli tasarlanır. Çıkarılabilir bir takma diş yapım aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Hastanın diş kaybı incelenir ve buna göre hareketli protez mi yoksa tam protez mi takılacağına karar verilir.
- Ardından hastanın diş ölçüleri alınır ve gerekirse geçici diş takılır.
- Protez yapıldıktan sonra hasta kullanmaya başlar.
Hareketli Protez Diş Çeşitleri
Tam protezler: Ağızda artık doğal dişlerin kalmadığı durumlarda, halk arasında “takma diş” olarak da adlandırılan alt ve üst çenede kalan kemik tarafından desteklenen plastik protezlerdir. İmplantasyonun mümkün olmadığı özel durumlarda kullanılır. Porselen dişlerin tam protezlerde kullanılması genellikle sağlıklı bir yaklaşım değildir. Bu nedenle bu protezlerde plastik dişler kullanılır; Ancak zamanla bu dişlerin rengi bozulabilir.
İlgili Link: Diş Çekimi Sonrası İyileşme
Kısmi protezler:Dişlerin bir kısmının eksik olduğu durumlarda yapılan hareketli protezlere “kısmi protez” denir. Kısmi protezler akrilik veya tam dökümden yapılır. Bu tip protezlerde ana dişlere takılan kancalı tel ile sabitleme sağlanır. Telin görüntüsünün estetik olmadığını hisseden hastalar için de birebir bağlantılı estetik protezler yapılabilmektedir.
İmmediat protezler:Ana dişlerin tamamının çekilmesi gereken durumlarda, hasta dişsiz kalmak istemiyorsa, doğal dişler çekildikten hemen sonra “immediate protez” olarak adlandırılan geçici protez yapılabilir. İyileşme tamamlanıp dokular bu protezlerle uyumsuz hale geldiğinde hastanın kalıcı protezleri yapılır.
Hareketli Protezlerin Ömrü
Tam veya kısmi hareketli protez de 5-7 yılda bir değiştirilmelidir. Bu protezler ağız anatomisine uygun olarak yapıldığından bu süre içerisinde ağızdaki değişikliklerden etkilenir ve tutulmaları bozulur. Ayrıca kullanılan akrilik malzeme yenen her şeyin sıcaklığından ve pH’ından etkilenir, hijyeni zamanla bozulur ve bakteri barındırmaya başlar. Hareketli protezler, çekilen dişlerde yerinde kalan diş etleri ile kaplı bir kemik çıkıntıya oturduğundan kilo alıp verme bile bu protezlerin ağızla uyumunu bozar. Bu şekilde zarar görmüş protezlerin sürekli kullanımı ağız boşluğuna ve genel sağlığa zarar verebilir.
Hareketli bir protezin ömrü, protezin üretiminde kullanılan malzemeye ve kullanım sırasında karşılaşılan hassasiyete bağlıdır. Hareketli protez 5 yıl kullanılabiliyorsa başarılı bir operasyon denilebilir. Zamanla aşınma, kırılma ve fonksiyon kaybı nedeniyle güncellenmeleri gerekir. Ayrıca ağız boşluğu dokularına zarar vermemek için protezin durumu yıllık kontrollerle izlenmelidir.
Hareketli Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Hareketli protezlerin akşam yatmadan önce çıkarılması ve su dolu bir kapta muhafaza edilmesi önerilir. Hiç çıkarılmayan protezler damakta mantar enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olabilir. Çıkarırken peçeteye sarılıp kuru bir yere konmamalı, su dolu bir kaba konulmalıdır. Hastanın isteği üzerine suya özel temizleme tabletleri atılabilir. Ancak hareketli protezin fırçalanması günde iki kez hasta tarafından yapılmalıdır. Bu işlem uzun süreli renk atması olmadan, her yemekten sonra durulamadan kullanılmasına yardımcı olur.
Hareketli Diş Protezleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Diş hekimliği kliniğimiz, deneyimli sağlık kadrosu ile ağız ve diş sağlığı alanında modern ve ileri teşhis ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Kliniğimize gelen hastalarımız ağız içi kamera ve röntgen yardımı ile dikkatlice muayene edilir ve tedavilerine başlanır. Ayrıca kaygılı hastalar, hiperaktif çocuklar ve engelli hastalarımız için genel anestezi altında hareketli protez diş tedavisi yapılabilmektedir.
Hareketli Protez Kaç Günde Yapılır?
Hareketli protezlerin üretimi genellikle ölçüm anından itibaren beş seans sürer. Ancak gerekirse seans sayısı arttırılabilir. Protez takıldıktan sonra hastanın ağzına alışması için birkaç seans daha geçmesi gerekebilir. Bu durumda hareketli protezin tam olarak üretilmesi ve hastanın kullanımına hazır hale gelmesi genellikle 1-1,5 ayı bulabilmektedir. Bu konuda hastalarımız, alışmanın belirli bir zaman aldığını bilmelidir.
Hareketli Protezler Ağrı Yapar Mı?
Hareketli protezlerden total protez yani komple damak protezi, tamamen çene kemiğine oturur. Kısmi protezler ise, ağızda kalan diğer dişlere ve dişsiz bölgedeki çene kemiğine oturur. Bu nedenle özellikle tam protezler, ilk kullanımları sırasında diş etlerinde oluşan şişlikler nedeniyle ağrıya neden olabilir. Kontroller için birkaç kez diş hekimine gitmek ve protezin damakla temas eden kısmını kontrol ettirmek gerekir. Hareketli protezler kullanılmaya başlandıktan sonra hasta kilo alır veya kilo verirse çene kemiğinde ciddi rahatsızlıklar oluşur.
Çene kemiğinin boyutuna göre kişiye özel yapılan bu protezlerin uyumu bozulursa damakta ciddi yaralanmalara ve ağrılara neden olabilir. Böyle bir sorun ortaya çıktığında protez besleme adı verilen bir işlem yapılabilir. Besleme yapılırken protezin içine bir mastar yerleştirilerek protezin içi çene kemiğinin yeni konfigürasyonuna göre ayarlanır. Bu işlem sorunu çözmezse veya protez çok eskiyse tekrar ölçü alınarak protez yenilenir.
Hareketli Protez Kimlere Yapılır?
Hareketli protezler sadece kişinin estetik problemlerini çözmek için değil aynı zamanda ağız boşluğunun ve dişlerin yapısını düzenlemek için de kullanılmaktadır. Her hasta için ayrı ayrı geliştirilir ve tıbbi gözetim altında uygulanır. Tüm doğal dişlerin eksik olduğu durumlarda tam protez, bazı ana dişlerin eksik olduğu durumlarda kısmi hareketli protez uygulanır. Hasta dişsiz kalmak istemiyorsa, tüm ana dişlerin çekilmesinin gerekli olduğu durumlarda, birkaç doğal dişe veya ağızdaki köklere özel bir hazırlıktan sonra yerleştirilen immediat protezler uygulanabilir.
Hareketli Protez Fiyatları
Fiyatlar birçok faktör tarafından belirlenir. 2022 yılı için belirlenen hareketli protez fiyatları öğrenmek için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Fiyatı belirleyen faktörler aşağıdaki gibidir:
- Tercih edilen protez tipi
- Eksik diş sayısı
- Alt ve üst çene protezleri
- Hastanın estetik beklentileri
- Diş hekimi deneyimi ve klinik fiyatlandırma politikası
- Doğal görünümlü protezlerin kullanım ömrü hasta bakımına bağlıdır.
Hareketli Protezlerin Avantajları Nelerdir?
Protezler, kaybedilen dişlerin yerine yapay ve doğal diş yapılarına verilen isimdir. Kişiler eksik dişler nedeniyle çiğnemekte zorlanırlar. Diş protezleri ile çiğneme fonksiyonunuzu eski haline getirebilirsiniz. Eksik dişin doğal diş ile değiştirilmesi estetik bir görünüm de sağlar. Diş eksikliğinden dolayı birçok kişi konuşma bozuklukları yaşayabilir. Protezler sayesinde hem çiğneme hem de konuşma yeteneği geliştirilebilir. Hareketli diş protezi, özellikle yaşlılarda görülen diş problemlerinde tercih edilen tedavi yöntemidir.