Blog
Henüz Yorum Yok

Eklem Plağı İnsanların yaşam kalitesini düşüren, bireylerin günlük sorumluluklarını yerine getirebilmesini engelleyen önemli bir sağlık sorunudur. Çene eklemi, kulak veya yüz kasları çevresinde ortaya çıkan ağrılar veya hassasiyetler durumuna eklem plağı hastalığı denir.

Özellikle gece uykuda dişlerini sıkma hastalığı bulunan kişiler eklem plağını kullanırlar. Diş sıkma belirli çene ve diş hastalıklarını beraberinde getirir. Bununla birlikte eklem plağı aynı zamanda şeffaf bir formda tasarlanan özel bir aparattır.

Kafanın her iki tarafında bulunan kulakların hemen önünde yer alan eklemin adı temporomandibular eklemidir. Bu eklemin görevleri arasında en önemlisi kafatasını çene kemiği ile birleştiriyor olmasıdır. Temporomandibular eklemi kendi içerisinde sağa sola ve ileri geri hareket edebilir. Bu eklem insanlara çiğneme ısırma konuşma gibi çeşitli ağız hareketlerini yapabilme imkânı sağlar. Eklemde ortaya çıkan sağlık sorunları içerisinde eklem plağı hastalığı bulunur.

Eklem Plağı Nedir?

Can sıkısı bir sorun olarak karşımıza çıkan eklem plağı nedir? İnsanın vücut yapısı göz önüne alındığında çene ekleminde meydana gelen herhangi bir sıkıntı yaşam kalitesini çok fazla etkileyebilmektedir. Çene ekleminde meydana gelen problemlerin pek çok farklı nedeni olabilir.

Diş gıcırdatma hastalığı, çene ekleminde aşınma, kırık olması, dişlerin sıkılması gibi nedenler bulunabilir. Bütün bunların olması eklem plağı hastalığını doğurur. Eklem plağı hastalığı bir an önce tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarındandır. Peki eklem plağı aynı zamanda son etkili bir düzeyde talep gören özel bir uygulamadır.

Eklem Plağı Nasıl Kullanılır?

Eklem plağı tedavisine başlanmadan önce teferruatlı bir muayene yapılması gerekir. Diş hekiminin çektiği röntgen plak tedavisi öncesinde planlama yapmak için hastaya sunulur. Özellikle gece uykusu için birtakım farklı tedavi yöntemleri bulunur. Okluzalatel adı verilen bir gece plağı hastaya uykuda takması için verilir.

Gece plağı şeffaf bir plastik malzemeden oluşur. Plak kullanılmaya başladığında hastanın alışması zor olabilir. Ancak sonraki süreçte gösterilen istikrar ile beraber tedavi kısa süre içerisinde tamamlanabilme imkânına sahip olacaktır.

Eklem plağı diş teli ısırma yüzeyine denk getirilerek dişlerin sıkılmasının önüne geçilir. Dişlerini sıkma hastalığına sahip olan kişiler dişlerini sıkamayacağı için gece plağını ısırır. Hasta tarafından eklem plağı ısırıldığı için çene eklemlerinde ve kaslarda gevşeme meydana gelir.

Eklem plağı hastanın tedavisine cevap vermemesi durumunu da ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında diş hekimleri cerrahi operasyonda bulunurlar. Cerrahi operasyonla sorunu çözme yoluna gidilir. Bu tarz uygulamalar neticesinde çene sağlığının korunması noktasında önemli kazanımlara sahip olmak mümkün olmaktadır.

Eklem Plağı Kaç Ay Kullanılır?

Hastanın çene ve diş yapısına uygun olarak üretilen eklem plağı muayeneye başladıktan sonra yaklaşık 1 hafta sonra kullanılmaya başlanır. Hastanın dişlerinin konumuna bağlı olarak tedavi süresi 3 – 5 ay arası sürebilir. Hasta günde en az 4 saat eklem plağını kullanmalıdır. Ancak en sağlıklı kullanma süresi günde 22 saattir. Farklı renk ve boyutlara sahip eklem plakları vardır, tercihinize göre bu plakları seçmekte özgürsünüz.

Eklem plağı birkaç ay boyunca tam gün kullanılırsa etkin tedavi sağlanır. Diş hekimi planlamasına bağlı olarak daha sonraları sadece gece yatarken de kullanılması mümkündür. Özellikle diş sıkma problemi bulunan hastalar geceleri plağı mutlaka kullanmalıdır. Plak kullanılmaması durumunda daha büyük sağlık sorunları ile karşılaşmanız olası bir durumdur.

İlgili Link: Çene Eklemi Sorunları

Eklem plakları hastalar tarafından düzenli kullanılmadığı durumlarda tedavi süresinde artış gözlenir. Tedavinin belirlenen süreler içerisinde yapılabilmesi için düzenli kullanım şarttır. Düzen olmadığında tedavi sürekli başa saracağından plağa alışmanız da zor olacaktır. Tedavinin ilk günlerinde eklem plağına alışmak zor olacaktır. Ancak vereceğiniz sabır ve istikrar neticesinde tedavinizi kısa zaman diliminde bitirmeniz mümkündür.

Eklem Plağı Fiyatları Ne Kadardır?

Eklem plağı kişilerin çene yapısına uygun olacak şekilde özel üretim plastik malzemelerdir. Her hastanın çene yapısı birbirinden farklıdır. İlk muayene sırasında ölçü alınmadan plak üretimi yapılmaz. Nasıl bir plak üretileceğini diş hekimi muayene esnasında karar verir. Dolayısı ile diş hekiminin muayenesi sonucunda eklem plağı fiyatı belirlenerek tedavi süresi başlatılır. Böylece etkili bir tedavi sürecinin de başlaması mümkün hale gelir.

Eklem plağı üretilirken kullanılan malzemenin kalitesi de fiyata etki eder. Daha kalıcı ve etkili tedavi isteyen diş hekimleri kaliteli malzemeden üretilen eklem plaklarını tercih etmeliler. Kalitesiz malzemeler ile ortaya çıkan eklem plağı daha sonra hastalığın tekrar edebilmesi riskini taşır. Plak fiyatına diş hekiminin muayene ücretleri de dâhil edilerek buna göre toplam fiyat belirlenir. Böylece eklem plağının fiyatları net bir şekilde belirlenmektedir.

İlgili Link: Porselen Diş Kaplama

Tedavi esnasında plakların bakımı hasta tarafından aksatılmadan belirli bir rutin içerisinde yapılmalıdır. Plağın görüntüsünü kaybetmemesi için düzenli bakım şarttır. İşlevini kaybeden ve kırılan plakların yerine yenisinin tasarlanması gerekir. Yeni ürün demek yeni ücretlendirme anlamına gelir. Tüm bu bilgiler ışığında eklem plağı fiyatları söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı alternatif seçenekler çıkar. Burada fiyatların belirlenmesinde uygulamanın detayları etkili olmaktadır.

27 Eyl, 2022

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi nedir? Restoratif diş tedavileri, diş eksikliklerinin üstesinden gelmenize ve genel ağız sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu tedaviler, çürük, hastalık veya travma nedeniyle zarar görmüş dişleri… Devamını Oku
06 Haz, 2022

Sedasyon Nedir? 

Sakinleştirmek anlamı taşıyan sedasyon, tıpta sık tercih edilen bir uygulamadır. Tıp alanında genel anestezi uzmanının uyguladığı sedasyon, sedatif ilaçlar kullanılarak, bütün reflekslerin korunup, derinliği kontrollü bir şekilde ayarlanabilen bir uyku… Devamını Oku
27 Tem, 2022

Kaplama Diş Sonrası Bilmeniz Gerekenler

Kaplama diş, farklı sebeplerden dolayı madde kaybına uğrayan ya da estetik nedenlerden dolayı değişik maddelerden yapılan restorasyonlara denilir. Travma ya da çürük gibi nedenler, dişlerde madde kaybına neden olabilir. Bazı… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir