Blog
Henüz Yorum Yok

Diş bakımı hem estetik görünüş hem sağlık açısından genel olarak herkes için önemlidir. Ağız, çene ve diş sağlığı için günde 3 kere diş fırçalamak gereklidir. Özellikle sabah uyanınca ve gece uyumadan önce yapılmalıdır. Diş teli kullananlar ise bu sayıyı daha yukarı çıkarmalıdır.

Çünkü gün içinde yenen yemek ve içilen içecekler tellerin arasına kaçar ve bu besinler sürekli olarak diş hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda temizlenmez ise tel çürüklerine yol açabilir. Hem normal diş fırçası hem de küçük tel ara fırçaları ile telin her bulunduğu diş özenle temizlenmelidir. Eğer tel taktırmayı düşünüyorsanız şunu bilin ki diş teli kullananlar için diş bakımı, daha ayrıntılı ve özen gösterilmesi gereken bir süreçtir.

Diş Teli Kullananlar Dişlerini Nasıl Fırçalamalıdır?

Eğer tel taktırdıysanız zaten diş hekiminiz size gerekli tavsiyeleri vermiştir. Ancak bazen unutulan ve hastanın zaten bildiği düşünülen detaylar olabiliyor ya da bilmeyenler ve merak edenler için diş fırçalama tekniklerine buradan bakabilirsiniz.

İlgili Link: Ağız Gargarası Nasıl Kullanılmalı?

Öncelikle diş fırçasının ne çok yumuşak ne de çok sert olmaması gereklidir. Diş temizliğinde fırça ile sert ve hızlı darbelerden kaçınmak gereklidir. Diş fırçalama sürecini genelde kısa tutar insanlar ancak acele etmeden yavaş ve yumuşak darbeler ile fırçalamanız önerilir. Özellikle diş telinde sert darbeler telin yerinden çıkmasına neden olabilir. Doğru diş fırçalamanın tekniğini söylemeden önce bu sadece diş teli kullananlar için değil herkes için geçerlidir.

  • Diş fırçasını üst dişler için diş etlerini de kapsayacak şekilde ancak fazla baskı uygulamadan yukarıdan aşağı şekilde fırçalamak gerekir.
  • Alt dişleri fırçalarken de aynı şekilde diş etlerini kapsayacak halde aşağıdan yukarı stilde fırçalamak gerekir.
  • Azı dişlerini temizlerken de diş fırçasını süpürür gibi kullanmanız gerekir.
  • Diş teli kullananlar için tel aralarına ince uçlu ayrı bir diş fırçası kullanılır ve her dişte bulunan braketlerin dört yüzeyi ile birlikte aparatların dişle temas ettikleri noktalar diplerine kadar fırçalanır.
  • Tellerin araları ve diş araları da bu ince uçlu diş fırçası ile temizlenir.
  • Özellikle arka azı dişlere bağlı olan halka şeklinde dişlere geçirilmiş olan tellerin ara temizliği çok önemlidir. Çünkü diğer dişlerde bulunan tellerin aksine tel çürüğüne en çok sebep olan bu azı dişlerine halka şeklinde geçirilmiş olan tellerdir. Bakımı göz ardı edilmemelidir.
  • Bildiğiniz üzere diş ipi ayrıca diş ve ağız sağlığında yardımcı bir faktördür. Tel kullananlar için de diş ipi size bu süreçte çok yardım edecektir.
  • Gece yatmadan önce diş fırçalaması yanında ağız gargarası önerilmektedir.
  • Özellikle tel kullananlar diğer insanlara göre gün içinde daha fazla diş fırçalama yapmalıdır. Bu fırçalama sayısı neye göre belli oluyor peki, derseniz; her yemekten sonra demek zorundayım. Tellerin dibinde ve aralarda eğer temizliğini düzenli yapmazsanız bakteriler çoğalır ve diş etine kadar birçok sorun yaratabileceği gibi tel takma sürecini de kendiniz uzatmış olabilirsiniz.
  • Bu doğru diş fırçalama yöntemini diş teli kullananlar normal fırça ile yapmalıdır. Şarjlı diş fırçaları tellere zarar verebilir ve önerilmemektedir. Ancak ortodonti diş hekiminizin diş teli sürecinizde öneri üzerine kullanmanız mümkün olabilir tabi ki. Bu konuda hekiminize danışabilir ve ondan bilgi alabilirsiniz.
Diş Teli Kullananlar Dişlerini Nasıl Fırçalamalıdır?

Diş Teli Bakımı

Diş fırçalama tekniğini, diş teli kullananlar için braketler arasını ve tellerin temizlenmesi hakkındaki önerilerden sonra diş teli bakımının detayları daha bitmiyor. Sadece fırçalama işlemine günde 2 dakikadan fazla vakit ayırmak gerekiyor. Diş ipi için de her zaman mumlu ipleri tercih etmeniz önerilir aksi takdirde diş etine zarar verebilirsiniz.

Diş Teli Varken Ne Tüketebilirim?

Diş teli kullananlar yedikleri yiyecek ve içeceklere de dikkat etmelidir. Sert yapıda olan (ceviz, fındık, badem vs.) ve büyük gıdalar örneğin; elma, ayva gibi besinlerin bütün halde ısırılarak yenmesi halinde telin kopmasına, kaymasına yol açarak tel tedavi sürecinizin uzamasına yol açabilir. Ancak bu besinleri tüketmek isterseniz küçük parçalar halinde ve telle birlikte dişlerinize zarar vermeyecek şekilde tüketebilirsiniz. Bunun yanında şeker değeri yüksek besinlerin tüketimi de plak artmasına neden olabilir. Sakız, şekerleme, karamel tarzı yapışkan kıvamdaki gıdalar da aynı şekilde zarar verebilir.

İlgili Link: Porselen Diş Kaplama

Uzak durmanız gereken diğer unsurlar ise; asit değeri yüksek içeceklerdir. Bunlar katı ve yapışkan gıdalardan çok daha zararlıdır. Mümkün olduğunca tel sürecinde uzak durmanız gereken türdür. Asitli içecekler, telin yapısına zarar verebileceği gibi braketlerin altında hava almayan dişlerinize temas ederek direkt çürük oluşumuna sebep olabilir.

23 Eyl, 2022

Kist Operasyonu Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Kist operasyonu öncesi bilinmesi gerekenler nelerdir? Diş kistleri, diş etlerinde ve çene kemiğinde görülen kanserli olmayan büyümelerdir. Ağrıya, şişmeye ve sıcak veya soğuk sıcaklıklara duyarlılığa neden olabilirler. Tedavi edilmediği takdirde… Devamını Oku
27 Tem, 2022

Kaplama Diş Sonrası Bilmeniz Gerekenler

Kaplama diş, farklı sebeplerden dolayı madde kaybına uğrayan ya da estetik nedenlerden dolayı değişik maddelerden yapılan restorasyonlara denilir. Travma ya da çürük gibi nedenler, dişlerde madde kaybına neden olabilir. Bazı… Devamını Oku
23 Haz, 2022

Flap Operasyonu

Diş ve diş etlerinin çevresinde oluşan sert ve yumuşak dokular rahatsızlığa neden olabilir. Tıp dünyasında diş eti hastalığı veya periodontal hastalık olarak bilinen bu tür sorunların tedavisi, günümüz tıp dünyasının gelişmesiyle mümkün… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir