Blog

Diş taşı ya da tartar nedir? Tartar, dişlerde oluşan sert bir yiyecek ve plak birikimidir. Tartar, dişler üzerinde oluşan sert bir tortudur. Kalsiyum, fosfor ve tükürükte bulunan diğer maddelerden oluşur. Bu madde dişlere ve diş etlerine zarar verebilir.

Diş taşı, dişlerinizin yüzeyinde bakteri ve mineral tuzlarının birikmesidir. Bakteriler diş minesini çözen asitler üretir. Bu süreç boşluklara yol açmaktadır. Tartar ayrıca dişlerinizin etrafında diş eti hastalığına yol açabilecek plak oluşumunu kolaylaştırır.

Tartar, dişlerini düzenli veya düzgün bir şekilde fırçalamayan kişilerde yaygın bir sorundur. Protezleri olan kişiler de protezlerini gerektiği kadar sık temizlememe eğiliminde oldukları için risk altındadır. Bundan dolayı diş taşı sorunun ortaya çıkması sonrasında hızlı bir şekilde bu sorunun tedavi edilmesi şarttır.

Diş Taşının Zararları

Tartar, dişlerin üzerinde oluşan sert bir plak ve bakteri birikimidir. Plak bakteri, yiyecek artıkları ve tükürükten oluşur. Tartar ayrıca diş yüzeyinde biriken kalsiyum tuzlarının birikmesinden de kaynaklanabilir. Tartar hassasiyete, diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde periodontal hastalığa ve diş kaybını neden olacaktır.

Tartar, dişlerde oluşan sert bir tortu olduğundan dişlere zarar vermektedir. Diş taşı mineraller ve proteinlerden oluşmaktadır. Bunlar genellikle sarımsı-kahverengi veya gri renktedir. Gıda parçacıkları, plak, bakteri ve ölü hücreler gibi vücudun parçalayamadığı artıklardan oluşmaktadır. Diş taşının zararları gündeme geldiği zaman aşağıdaki sorunlar karşımıza çıkmaktadır:

  • Belirgin bir şekilde ağız kokusuna neden olur
  • Dişlerde hasara neden olarak diş çürüklerini tetikler
  • Dilerin güçsüz kalmasına neden olarak onların sallanmasına sebep olur
  • Özellikle sıcak ya da soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet sorununu tetikler
  • Diş eti çekilmesi ve çene kemiğine kadar uzanan bir dizi yapısal soruna neden olur

Diş Taşı – Tartar Tedavisi

Tartar giderme, diş hekiminde lokal anestezi altında tedavi edilmektedir. Bununla birlikte diş taşını gidermemekle birlikte etkisini azaltmak için özel üretim diş macunu veya diş arası fırçaları gibi özel ürünler kullanılabilir.

Tartar, yalnızca düzenli diş hekimi ziyaretleriniz sırasında diş hekiminiz tarafından çıkarılabilir. Evde iyi ağız hijyeni sağlamazsanız, tartar birikebilir ve diş çürümesine, diş eti hastalığına, ağız kokusuna, hassasiyete ve diğer sorunlara neden olabilir.

Diş Taşı Tartar Nedir Neden Oluşur?

Tartar, dişlerinizde oluşan sert, sarımsı bir tortudur. Yiyecek ve içeceklerdeki bakteri, tükürük ve minerallerden oluşmaktadır. Tartar çürüklere ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Çıkarılmazsa diş kaybı gibi daha ciddi sorunlara neden olabilir. Tartar sadece bir diş hekimi tarafından çıkarılabilir.

Bütün bu bilgiler ışığında tam anlamıyla profesyonel bir diş temizliği yalnızca diş hekimlerince yapılır. Burada yeni nesil teknolojik aletler kullanılarak, diş taşlarını pratik bir şekilde temizlenmesi de mümkün olur. Ayrıca diş taşı temizliğinin yapılmasına yönelik hem beyazlatma hem de parlatma teknikleri uygulanmaktadır. Bu da dişlerde estettik bir görünümün karşımıza çıkmasını mümkün kılmaktadır.

2022 Diş Taşı Temizliği Fiyatları

2022 yılı itibariyle diş taşı temizliği fiyatları gündeme geldiği zaman Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından belirlenen fiyat seçenekleri karşımıza çıkmaktadır. 2022 diş taşı temizliği fiyatları söz konusu olduğu zaman ortalama 500 TL ile bin 500 TL arasında bir ücretten söz etmek mümkün olmaktadır. Burada fiyatların belirlenmesinde diş taşı temizliğinin kapsamlı etkili olmaktadır.

Tartar, dişlerinizin yüzeyinde plak biriktiğinde ve zamanla mineral birikintilerine dönüştüğünde oluşmaktadır. Plak, ne kadar iyi fırçalar veya diş ipi kullanırsanız kullanın dişlerinizde sürekli olarak oluşan bakteri ve gıda parçacıklarının yapışkan bir bileşimidir. Plak dişlerinizde çok uzun süre çıkarılmadan kaldığında, sertleşerek tartar haline gelebilir ve daha sonra evde kurtulmak daha zor hale gelmektedir.

Diş Taşı Neden Olur

Dişlerde, arka yüzeylerde ve protezlerde tartar görülür. Bakteri plağı oluşturan tartar, dişlerde sarı, kahverengi gibi farklı boyut ve lekelere neden olduğu için hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Tartar oluşumu, bakteri besinlerinin diş yüzeyinde birikmesiyle oluşur.

Bu besinlerin diş yüzeyinde oluşmasının temel nedeni günlük fırçalamamak ve diş ipi kullanmamaktır. Ağız bakımındaki ihmal 14 Gün gibi kısa bir sürede diş taşı haline gelebilir. Tartar haline gelen besinler arasında karbonhidrat ve şeker yönünden zengin ürünler yer alır.

Bu nedenle, bu tür ürünlere dikkat etmeye değer. Diş taşı oluşumu ileride daha ciddi diş problemlerine yol açabileceğinden özellikle bir diş hekimine danışmanız tavsiye edilir. Tartar oluşumuna neden olan diğer durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Düzenli ağız bakımının yapılamadığında
  • diş ipi kullanılmadığında
  • Şekerli gıdaların ve karbonhidratların çok miktarda tüketilmesi durumunda
  • Tükürüğün yapısı tartar oluşumunun nedenidir. Tartar, tükürüğün çok fazla biriktiği bölgelerde en yaygın olanıdır. Dişlerin ağız ve arka kısımlarının iyi fırçalanmaması diş taşı oluşumunun sebeplerindendir.

Tartar olarak da bilinen diş taşı, sert bakteri ve mineral birikintileridir. Tartar, günlük ağız bakımına gereken özen gösterilmediğinde ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Dişlerin gerektiği kadar bakım ve temizliğinin yapılmadığı durumlarda dişlerin üzerinde bakteri plakları oluşur ve bu plaklara tartar adı verilir. Oldukça sağlıksız bir görünüme neden olan tartar, dişlerin ön ve arka yüzeylerinde sarı lekeler olarak görülebilir.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir

Diş taşı oluşumu nasıl önlenir   sorusuna verilecek ilk yanıt ağız hijyenini sağlamaktır. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalı ve dişlerinizi 2 dakikadan fazla fırçalamamalısınız. Çok fazla fırçalamak sağlık için iyi değildir. Dişlerinizi günde 5 defadan fazla fırçalamayın.

2022 Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Doğru diş fırçasını seçmelisiniz. Çoğu insan büyük bir diş fırçasının dişleri temizlemek için iyi olduğunu düşünür, ancak bu sadece bir aldatmacadır. Büyük diş fırçaları dişlerin tüm yüzeyine ulaşmaz. Doğru boyutta, orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanmalısınız. Dişlerinizin yapısına uygun bir diş macunu seçin.

Örneğin diş hassasiyetiniz varsa hassas dişlere uygun bir diş macunu kullanabilirsiniz. Beyazlatıcı diş macunu diş hassasiyetini artırır. Diş minesine zarar verme potansiyeli de vardır. Doğru diş macunu seçimini yapabilmeniz için diş hekiminize danışmanız çok faydalıdır.

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara kullanın. Kullandığınız gargaranın diş taşı oluşumunu engellediğinden emin olun. Yoğun tükürük de tartara neden olabilir. Sakız çiğnemek hem tükürüğün yoğunluğunu azaltır hem de dişlerdeki kalıntıları giderir. 10-15 dakikadan fazla sakız çiğnememeye dikkat edin.

Diş Taşı -Tartar Temizliği Ne kadar Sürede Bir Yapılır

Diş taşı temizliğinin ne sıklıkla yapılacağına diş hekimi karar verir. Diş taşı -tartar temizliği ne kadar sürede bir yapılır sorusuna cevap ararken mutlaka hekiminizin görüşünü almalısınız.Diş  kontrollerinin sıklığı ve diş bakımı ve hijyeni de burada belirleyicidir. Uzmanlar, risk veya diş eti hastalığı (sigara, şeker hastalığı vb.) durumlarında dişlerinizi 6 ayda bir temizlemenizi önermektedir. Ağız yapınız ve tükürüğünüz plak ve tartar oluşumuna yatkınsa dişlerinizi daha sık kontrol edip temizleyebilirsiniz. Taşlara en duyarlı olanlar şunlardır:

  • Genellikle yaşlanma ve ilaç kullanımına bağlı ağız kuruluğu olan kişiler
  • Dişlerini iyi fırçalamayan insanlar
  • Baş ve boyun bölgesine radyasyon tedavisi alan kişiler
  • Sigara içen
  • Çok fazla şeker veya nişasta tüketen ve içecek tüketen kişiler
  • Ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdüremeyen kişiler

Bu kişilerde duyarlılık diğer kimselere oranla çok daha sık görülür.

06 Haz, 2022

Sedasyon Nedir? 

Sakinleştirmek anlamı taşıyan sedasyon, tıpta sık tercih edilen bir uygulamadır. Tıp alanında genel anestezi uzmanının uyguladığı sedasyon, sedatif ilaçlar kullanılarak, bütün reflekslerin korunup, derinliği kontrollü bir şekilde ayarlanabilen bir uyku… Devamını Oku
23 Eyl, 2022

Kist Operasyonu Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Kist operasyonu öncesi bilinmesi gerekenler nelerdir? Diş kistleri, diş etlerinde ve çene kemiğinde görülen kanserli olmayan büyümelerdir. Ağrıya, şişmeye ve sıcak veya soğuk sıcaklıklara duyarlılığa neden olabilirler. Tedavi edilmediği takdirde… Devamını Oku
15 Şub, 2022

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku sırasında solunumun durması olarak karşımıza çıkan uyku apnesi; yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Uyku apnesinin yaşanılmasıyla birlikte uyku sırasında birkaç saniye kadar sürsen geçici olarak tanımlanan boğulmalar karşımıza çıkar. Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir