Blog
Henüz Yorum Yok

Diş hastalıkları nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Diş hastalıkları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ortaya çıkabilir. Kötü ağız hijyeni, diş travması, enfeksiyonlar veya genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Bazıları ev ilaçları ile tedavi edilebilirken, diğerleri bir diş hekiminden profesyonel tedavi gerektirir. Bundan dolayı diş hastalıkları gündeme geldiği zaman mutlaka alanında uzman olan bir hekime görünmek şarttır.

Diş hastalığı, hastanın sağlığını tehlikeye atan dişlerin ve destekleyici yapıların herhangi bir durumudur. Kötü ağız hijyeni, travma veya enfeksiyon nedeniyle olabilir. Diş hastalıkları, dişlerde ağrı veya hassasiyet, diş çevresindeki diş etlerinin şişmesi, dişler ve diş etleri arasında irin, ağız kokusu fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanama, dişlerin sallanması veya protezlerin kırılması şeklinde kendini gösterebilir.

Diş Çürüğü

Diş çürüğü; yiyecek ve içeceklerde bulunan şekerle beslenen dişlerinizdeki bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler, diş minesini (dişinizin en dış tabakası) yiyip bitiren asitler üretmektedir. Tedavi edilmediği takdirde, uzun süre tedavi edilmediği takdirde ağrıya ve enfeksiyona yol açabilen çürüklere neden olabilir.

Diş çürüğü, plaktaki bakterilerin şekeri diş minesine saldıran asitlere dönüştürerek boşluklara neden olmasıyla oluşur ve bu süreç diş ağrısı ile sonuçlanır. Diş çürümesini önlemeye yardımcı olmak için günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın! Her gün diş ipi kullanın ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin!

Diş hastalıkları, genel sağlığınızı etkileyebilecek yaygın ve ciddi bir sorundur. Diş hastalığınız varsa, mümkün olan en kısa sürede tedavi olmanız önemlidir. Bundan dolayı diş çürüğü gibi diş hastalıklarının hızlı bir şekilde tedavi edilmesi şarttır.

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı, plaktan kaynaklanan tahriş nedeniyle diş etlerinde kızarıklık veya şişmenin meydana geldiği diş eti hastalığının erken bir aşamasıdır. Bu durum, günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ve en az altı ayda bir profesyonel temizlik için diş hekiminizi ziyaret ederek tersine çevrilebilir. Tedavi edilmezse, ameliyat gerektirebilecek ileri diş eti hastalığına yol açabilir.

Diş Plakları

Dişleriniz ve diş etleriniz, sağlıklı kalmak için iyi ağız hijyenine ve düzenli diş ziyaretlerine bağlıdır. Plak çoğu diş hastalığının ana nedenidir. Bu nedenle plak oluşumunu önlemek dişlerinizi sağlıklı tutmanın anahtarıdır. Burada dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak her zaman önerilmektedir. Yine periyodik olarak diş hekiminize gitmeniz de diş plaklarına engel olacaktır.

Diş Plakları Tedavisi
Diş Plakları

İleri Seviye Diş Eti Hastalıkları

İleri seviye diş eti hastalıkları, dişlerin etrafındaki diş etlerinin iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu sorun uygun şekilde tedavi edilmezse diş kaybına neden olabilir. Genel olarak bir plakla başlayan süreç, sonunda diş kaybına kadar uzar. Plak zamanla tartar olur ve sertleşerek diş taşı oluşturur. Bakteriler bu ortamda gelişmeye devam ederek dişlerinizi çevreleyen diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Ayrıca diş köklerinin etrafında doku büyüdüğünde kök bozukluğuna neden olarak onları daha da zayıflatır. Bu da ciddi sorunların karşımıza çıkmasını mümkün kılar.

Diş Hastalıklarının Tedavileri Nasıl Olur?

Diş hasalıkları gündeme geldiği zaman karşımıza son derece geniş kapsamlı bir tedaviler çıkmaktadır. Özellikle diş hastalığının boyutu ve kapsamı tedavi sürecini de şekillendirmektedir. Günümüz itibariyle pek çok farklı tedavi yönteminin başarılı bir şekilde uygulandığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Diş hastalıkları gündeme geldiği zaman aşağıdaki tedaviler karşımıza çıkmaktadır:

  • Enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler
  • Dişlerdeki sorunları gidermeye yönelik uygulamalar
  • Diş minesini (dişlerin sert dış tabakası) güçlendirmek için florür tedavileri
  • Plakları azaltmak ve diş eti iltihabını önlemek için ağız gargarası veya gargara

Enfeksiyonlar diş hastalıklarının en temel sebepleri arasında yer alırlar. Dolayısıyla diş tedavilerinde enfeksiyonların tedavi edilmesine yönelik farklı teknikler devreye girmektedir. Bu noktada devreye antibiyotikler girmektedir. Antibiyotikler enfeksiyonların giderilmesine dair geniş kapsamlı ilaçlardır.

Diş Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında Detaylar
Diş Hastalıkları ve Tedavisi

Dişlerde yer alan yapısal sorunların giderilmesine yönelik olarak yeni nesil diş uygulamaları da diş tedavilerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle diş minesini güçlendirmek için farklı teknikler devreye girmektedir. Ayrıca plakların azaltılmasına dayalı farklı uygulamalar da sıklıkla kullanılmaktadır. Bir de ağız gargarası gibi ürünler de tedavi noktasında önerilmektedir.

Diş Eti Hastalıkları Tedavileri Nelerdir?

Diş eti hastalıkları gündeme geldiği zaman doğal olarak enfeksiyonların giderilmesine yönelik tedaviler karşımıza çıkmaktadır. Bütün bu bilgiler doğrultusunda diş eti hastalıklarının tedavisi için karşımıza çıkan yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Gingivitis
  • Orta Düzey Periodontitis
  • İleri Düzey Periodontitis

Gingivitis; diş hekimleri tarafından uygulanan diş taşı temizliği işlemidir. Diş taşı temizliği işlemi hem önleyici hem de tedavi etme özelliğine sahip olan bir uygulamadır. Orta düzey periodontitis; kök yüzeyini düzleştirici işlemlerdir. Yine ileri düzey periodontitis de yapay kemik greflerinin kullanıldığı tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

06 Haz, 2022

Sedasyon Nedir? 

Sakinleştirmek anlamı taşıyan sedasyon, tıpta sık tercih edilen bir uygulamadır. Tıp alanında genel anestezi uzmanının uyguladığı sedasyon, sedatif ilaçlar kullanılarak, bütün reflekslerin korunup, derinliği kontrollü bir şekilde ayarlanabilen bir uyku… Devamını Oku
24 Eki, 2022

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplama, porselen veya seramik malzemelerden üretilen, parlak ve son derece dayanıklı bir maddedir. Zirkonyum diş kaplama beyaz malzemeden meydana gelir. Ayrıca zirkonyumda metal bulunmaz. Son yıllarda sıklıkla tercih… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir