Blog
Henüz Yorum Yok

Birçok ağız sağlığı sorunu dişlerin çekilmesine neden olabilir. Hasar görmüş veya tedavisi mümkün olmayan ağız hastalıklarına sahip dişlerin çekimi için diş hekimine giderek hızlı ve kolay bir şekilde diş çekimini gerçekleştirebilirsiniz.

Diş Çekimi Sonrası Özel Bakım

Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 ila 2 hafta içinde gerçekleşir. Bu işlem sırasında kemik ve diş eti dokusu yenilenmeye ve ekstraksiyon işleminin oluşturduğu set halinde büyümeye başlar. Ancak dişlerinizin oluşturduğu boşluklar kendi kendine kapanamayacağı için bu boşluklar kalan dişlerinizin sağlığı için risk oluşturur. Bu nedenle bu boşlukları doldurmanız gerekmektedir. Diş hekimleri bu boşlukları doldurmak için implant, köprüler ve restorasyonlar önerebilir.

Dişler Neden Çekilir?

Bir dişin çekilmesine yol açan çeşitli faktörler vardır. Bu faktörleri şu şekilde özetleyebiliriz. Çeşitli nedenlerle zarar görmüş ve artık tedavisi mümkün olmayan dişler çekilmelidir. Dolgu, kanal, kuron gibi birçok yöntemle tedavi edilemeyen diş çekilmelidir. Diş ve diş etlerine yerleşerek temizlenmediği için çoğalan bakteriler diş eti dokusunun altına yerleşerek diş eti hastalığına neden olabilir. Bu durumda diş eti dokusu ve çene kemiği zarar görebilir.

Diş eti dokusunun artık tam olarak kaplamadığı hasarlı çene kemiğine sahip dişler, dişlerin gevşemesine neden olur ve bu dişler artık tedavi edilemediği için çoğu zaman çekilmesi gerekir. Çene kemiğiniz küçük ve darsa dişleriniz çıkıntı yapacak yer bulamayabilir veya sıkışık hale gelebilir. Ayrıca kendi kendine yer bulamayan dişler, büyüdükçe diğer dişlere zarar verebilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekir.

Diş Çekildikten Sonra Ağrı Ne Zaman Geçer?

Diş çekildikten sonraki ilk 24 saat içinde kanama olabilir. Diş çekildikten sonra yuvada kanama veya kan pıhtılaşması tamamen gereksizdir. Diş çekildikten sonra ağrı genellikle 3. günde azalır ve tamamen geçer. Ancak azı dişlerinizden biri çekildiyse o bölgenin ağrı ve iyileşme süresi biraz daha uzun olabilir. Diş ağrıları konusunda daha detaylı bilgi için Diş Çekimi Sonrası Ağrı Yazımıza göz atabilirsiniz.

Çekimden Sonraki İlk 48 Saat İçinde Olası Senaryolar

Çekimden sonraki ilk 48 saat iyileşme ve olası olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için önemlidir. Bu nedenle diş çekimi sonrası ilk iki gün içerisinde bu adımları uygulamanızı öneririz. Diş çekildikten birkaç saat sonra kanamayı ve pıhtılaşmayı durdurmak için ağzınızda gazlı bez bulundurmalısınız. Diş çekildikten sonra yatıyorsanız, başınızı biraz yüksekte tutun. Diş boşluğundaki kan pıhtısını hiçbir şekilde rahatsız etmeyin ve durularken tükürmeyin. Diş çekimi sonrası ilk 2 gün mümkün olduğunca alkol ve tütün ürünleri tüketmeyin.

İlgili Link: Diş Çatlaması Nedir?

Buz uygulayarak şişmeyi önleyebilirsiniz. Diş çekildikten sonraki üçüncü günden itibaren diş ve diş etlerindeki bakterileri temizlemek için ağzınızı tuzlu su karışımıyla çalkalayın. Ağız bakımı için fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı atlamayın. Ancak ekstraksiyon bölgesinin temizliğini bir süre ertelemelisiniz. Diş çekildikten sonraki ikinci günden itibaren ağrınız geçmiyorsa, aksine artıyorsa, dişteki şişlik azalmazsa, çekim sonrası bölgede kanama durmuyorsa, kulak ağrısı ve diş çekimi sonrası oluşan bölgeden kötü kokulu bir akıntı geliyorsa tekrar diş hekiminize başvurunuz.

Yirmilik Diş Çekimi Ameliyatı Sonrası Bakım

Yirmilik diş çekimi sonrası ağrı ve şişlik yaşayabilirsiniz. Kanama olabilir. Ağzınız iyileşirken kan pıhtılarını çözmemeli veya iyileşen diş etlerine zarar vermemelisiniz. İşlemden sonraki ilk birkaç gün katı yiyecekler, alkol, kahve, soda veya sıcak içecekler yememelisiniz. İyileşme döneminizin ilk gününde dişlerinizi bile fırçalamamalısınız.

İlgili Link: İmplant

Diş hekiminiz veya çene cerrahınız, iyileşmeniz sırasında ağrıyı nasıl yöneteceğinizi size öğretecektir. 24 saat boyunca fırçalamaktan, tükürmekten, diş ipi kullanmaktan ve ağzınızı çalkalamaktan kaçınmanız istenebilir. Ardından dişlerinizi nazikçe fırçalayabilirsiniz. Temiz tutmak ve enfeksiyonu önlemek için düzenli olarak tuzlu su ile gargara yapın. Bol miktarda elma sosu, yoğurt, peynir ve diğer yumuşak yiyecekleri yiyin. İlk veya iki gün için yumuşak bir gıda diyeti seçin, ardından hazır olduğunuzda yavaş yavaş orta derecede yumuşak gıdalara geçin.

15 Şub, 2022

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku sırasında solunumun durması olarak karşımıza çıkan uyku apnesi; yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Uyku apnesinin yaşanılmasıyla birlikte uyku sırasında birkaç saniye kadar sürsen geçici olarak tanımlanan boğulmalar karşımıza çıkar. Devamını Oku
22 Haz, 2022

Hareketli Protez

Hareketli Protez, Eksik dişlerin yerine uygulanan ve hasta tarafından takıp çıkarılabilen yapay bir cihazdır. Sağlık ve sanatı bir araya getirerek tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı olan bir kişinin estetik ve fonksiyonel… Devamını Oku
15 Haz, 2022

Sararmış Dişler Kabusunuz Olmasın

Sararmış dişler ve diş sararması günümüzde en sık rastlanan ağız ve diş sağlığı şikayetleri arasına girer. Dişlerin sararması farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Ancak sebebi ne olursa olsun kötü bir… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir