Blog
Henüz Yorum Yok

Çene ağrısı yemek yemeyi, konuşmayı, esnemeyi ve gülmeyi zorlaştıran bir ağrı çeşididir. Sakız çiğnerken de çenenizi zorlayacak ve günlük hayatınızı da olumsuz yönde etkileyebilen bir ağrıdır. Kısa süreli olarak aslında hemen hemen herkesin çene ağrısı şikayeti olduğu bilinir.

Aralıklı zamanlarla bu ağrıyı çekmek aslında normal karşılanabilir ancak uzun süreli ve tekrarlanan bir ağrı haline gelirse, çene ağrısı şikayeti ile doktora görünmek gerekir.

Çene Ağrısı Neden Olur?

Öncelikle çene ağrısına neden eklemi fark etmek için kulakların önünde ve çenenin açılıp kapanmasını sağlayan noktaları kontrol edebilirsiniz. Bu ağrı çene eklem kemiğinden kaynaklı olabileceği gibi, tahmininiz üzere çene üzerinde bulunan diş ve diş etlerinin yarattığı bir ağrıdan kaynaklı da olabilir.

Çene ağrısı şikayetleri genel olarak birbirine yakındır. Özellikle bu şikayetlerin çoğu çene kemiği ve eklem kaslarından kaynaklıdır. Çene kemiği tıbbi adı ile temporomandibular eklem (TME) olarak geçer ve TME hastalıkları denilen kavram da işte bu çene hastalıklarıdır.

Çene Ağrısı Nedenleri

Çene ağrısı vücudun farklı bölgelerinden kaynaklı sorunlardan ortaya çıkabilir. Troid hastalığı da bu ağrıya bir etken olabilir. Aynı zamanda günlük aktiviteler sonucu vücudun yorulması gibi bazı sebepler dahil çenede ağrı yaratabilir. Uyku eksikliği, yorgunluk, vücuttaki yetersiz besin ve vitaminler de çene ağrılarına neden olabilir. Sadece tek başına çene ağrısı herkes tarafından yaşanılabilecek bir durum olabilir ancak bu ağrıya ek olarak göğüste daralma, vücutta uyuşukluk, mide bulantısı vs. gibi semptomlardan şikayetiniz varsa uzman bir doktora görünmeniz de fayda var.

Çene Ağrısı
Çene Ağrısı Nedenleri

1.TME Hastalıkları

Daha çok kadınlarda görülen rahatsızlıklardandır. Çene ağrısı şikayetinin en çok karşılaşılan TME rahatsızlıkları:

  • Çene yaralanması,
  • Çenede yapısal bozukluk,
  • Çene kaslarında iltihaplanma,
  • Diş gıcırdatma,
  • Eklem iltihabı şeklinde sıralanabilir.

2.Diş ve Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)

Genellikle diş ve diş etinden kaynaklı olan ağrı hangi yöndeyse, çene ağrısı şikayeti aynı yöndedir. Dişlerin maruz kaldığı aşırı sıcak ve soğuk farklar ile artan diş hassasiyeti sonucu dişlerde kırıklar ve çatlaklar meydana gelebilir. Bu kırık ve çatlaklarda:

  • Diş gıcırdatma ve diş sıkma,
  • Dişlerde estetik bozukluk,
  • Çürük diş ve diş apsesi,
  • 20’lik dişler,
  • Diş eti iltihabı,
  • Diş eti hastalıkları gibi etkenler çene ağrılarına neden olabilir.

3.Çene Eklemi

Halk arasında “İltihaplı romatizma” lafı çokça duyulmuştur. Tıbben romatoid artrit diye geçen ve tedavisi olmayan kronik bir eklem hastalığı vardır. Bu hastalık sonucu eklem işlevini yitirir. Yani, çenenin hareketini kolaylaştıran kıkırdak yapı, bu hastalık sonucu aşınma ve yıpranma ile zarar görür. Sonuç olarak bilindiği üzere bir çene ağrısı oluşur.

4.Travmalar

Travmadan kasıt, dış etkenler tarafından çeneye alınan darbelerdir. Çenenin yerinden çıkması ya da kırılması söz konusu olduğunda çenede görülen hasar sonucu; morarma, şişkinlik, çürük gibi bazı şikayetler de ortaya çıkabilir.

5.Diğer Sebepler

Bazı hastalıkların da etkisi ile çene ağrıları görülebilir. Lyme ve lupus hastalıklarının yanında MS hastalığı da çene ağrılarına sebep olabilir.  Kireçlenme, sinüzit ve migren gibi küme tipi baş ağrıları gibi rahatsızlıklar da sebeplere örnek olabilir. Bunun yanı sıra:

  • Kalp krizi,
  • Tümör ve kist,
  • Nöropatik ağrılar,
  • Trigeminal Nevralji; üst çenede görülür ve genelde elektrik çarpması şeklinde şikayetiniz olur.

Çene Ağrısı Tedavisi

Yukarıdaki gibi sebepleri keşfedilmiş ağrıların tahmininiz üzere hastalığa göre tedavisi değişiklik göstermektedir. Baş ağrılarının nedenlerine göre doktorun görüşüyle ağrı kesici tedavi uygulanabilir. Diğer hastalıklara dayalı ağrılar için muayene için gittiğiniz doktorun tavsiyesi ile ilaç ya da cerrahi tedavi uygulanabilir. Ancak çene ağrısı genel olarak tedavi olmayan bir rahatsızlık olarak bilinir.

İlgili Link: Çene Eklemi Sorunları

Bahsedilen bu ağrı çeşidine basit yaklaşımlar söz konusu olabilir. Ancak başka hastalıkların bir çağrısı da olabilir. Bu yüzden sürekli ağrılarınız varsa bu durumda mutlaka bir doktora başvurmak gereklidir. Sadece bir ağrı kesici ile geçiştirmek işe yaramayabilir. Çene ağrısına sebep veren rahatsızlıkların keşfedilmesi ile birbirinden farklı tedavi yöntemleri ile tanışabilirsiniz.

Eğer internette gördüğünüz evde uygulanabilecek tedavi yöntemini uygularsanız belki de ağrıyı şiddetlendiren hatta çene ağrısı sebebi olan eklem rahatsızlığı gibi rahatsızlıkları şiddetlendirebilirsiniz.

09 Kas, 2022

İmplant Tedavisinin Aşamaları

İmplant tedavisinin aşamaları yada Komple diş implantı nasıl yapılır? sorusu kliniğimize hastalarımızca sık yöneltilen sorulardan biridir. Diş implantları eksik dişlerin yerini alan, çene kemiğini yerleştirilen yapay diş kökleri olup titanyumdan… Devamını Oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir